Noutăți

Rusia a acoperit un dezastru nuclear mai grav decât cel de la Cernobîl. Potrivit unor documente secrete cauza ar fi fost un test nuclear efectuat în 1956 la Semipalatinsk

Directorul Institutului de Biofizică din Rusia a descoperit un raport secret care prezintă un test nuclear sovietic extrem de neobișnuit, desfășurat în Kazahstan în anii 1950. Deși testul în sine nu a fost un secret, raportul relevă faptul că oamenii de știință sovietici au descoperit, în urma testului, radiații peste măsură de mari în zona Semipalatinsk, dar în loc să alarmeze populația localnică și lumea întreagă, au păstrat totul secret.

Potrivit jurnalistului Fred Pearce, de la New Scientist, raportul este marcat ca fiind „strict secret“, și prezintă „rezultatele unui studiu radiologic al regiunii Semipalatinsk în 1956”. În urma cercetării documentelor de arhivă, dezastru nuclear ar fi fost de patru ori mai grav ca și contaminare decât cel de la Cernobîl.

Timp de mulți ani acest lucru a fost un secret. Am descoperit recent raportul în arhiva Institutului rus de Medicină, Radiații și Ecologie din Semey, Kazahstan, și l-am trimis celor de la New Scientist săptămâna trecută“, a declarat Kazbek Apsalikov, directorul Institutului de Biofizică din Moscova, pentru presa din Rusia.

soviet-nuclear_1024

În zona de testare de la Semipalatinsk, sovieticii au efectuat între 1949 și 1991, peste 450 de detonări nucleare. Potrivit mai multor date neoficiale, circa un milion de oameni au avut de suferit din punct de vedere medical din cauza acestor teste.

Revenind la subiect, testul efectuat în 1956 la Semipalatinsk a dus la internarea imediată a 638 de oameni din orașul Ust-Kamenogorsk, situat la aproximativ 400 km, din cauza expunerii la radiații extrem de mari. Ca o comparație, imediat după dezastrul de la Cernobîl, doar 134 de cazuri de expunere la radiații au fost înregistrate în spitalele din zonă.

2nd_scan_20170316

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii