Noutăți

Ruinele unui străvechi și misterios oraș au fost descoperite de curând, la nord de Atena. Orașul a fost părăsit subit, acum 2300 de ani. Motivele?

La 300 de kilometri de Atena, spre miazănoapte, se află un mic sat, pe nume Vlochós (interesant nume). Acolo, arheologii au scos la iveală ruinele unei metropole demult uitate. Suprafața cuprinsă între străvechile ziduri este mai mare de 40 de hectare. Orașul este vechi de 2500 de ani.

Atât zidurile orașului, cât și ceea ce a mai rămas din turnurile și porțile sale se pot vedea din aer, cel mai simplu cu ajutorul unei drone. Însă, la nivelul solului, cu greu îți poți da seama că odinioară acolo a fost o mare așezare umană. Acest lucru explică de ce anticul și enigmaticul oraș n-a fost studiat până în ziua de azi.

y
În primele două săptămâni de după descoperire, echipa de arheologi a găsit ceramică și monezi, dintre care cele mai vechi piese datau de acum două milenii și jumătate. Orașul pare să fi fost părăsit cu 300 de ani înainte de Hristos, după ce înainte a trecut printr-o perioadă înfloritoare.

Robin Rönnlund, cercetător de la Universitatea din Gothenburg bănuiește că părăsirea subită a așezării a fost cauzată de cucerirea zonei de către romani. Nici vechii greci n-au fost scutiți de „civilizația” și „binefacerile” aduse de către armatele romane. Viitoarele cercetări arheologice desfășurate în perimetrul anticei așezări urbane vor furniza, neîndoielnic, și alte informații prețioase legate de acea violentă perioadă din istoria elenă.

a

Cine ar fi crezut că, la cât de studiat a fost teritoriul Greciei din punct de vedere arheologic, se mai pot descoperi așezări întinse pe zeci de hectare, total necunoscute până acum?! Dacă s-ar fi întâmplat în România mai ziceam. Aici, la noi, nici măcar cetățile dacice cunoscute n-au fost suficient cercetate arheologic.

Așteptăm… vremuri mai bune!

c

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.independent.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Ruinele unui străvechi și misterios oraș au fost descoperite de curând, la nord de Atena. Orașul a fost părăsit subit, acum 2300 de ani. Motivele?

  1. Ma tot bate gindul…,,cu virful in jos”!Infipt undeva sau se refera la pozitia geografica?…ma rog!Cu virful in sus,cu virful in jos…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii