Noutăți

Romsilva vrea să măcelărească pădurile din Parcul Național Semenic. Iată ce a hotărât:

  •  
  •  
  •  

AgentGreen.ro: Veștile rele nu se mai termină, dar asta le întrece pe toate! De parcă nu era destul de masacrat, în loc să crească zonele interzise la tăiere, Romsilva intenționează să scada masiv suprafața strict protejată din Parcul Național Semenic Cheile Carasului. Deși normele internaționale nu permit exploatări în parcurile naționale, în draftul propus astăzi, Romsilva reduce suprafața strict protejată a parcului de la 47,5% la numai 32%. Și asta în condițiile în care pădurile din parcurile naționale înseamnă doar 1% din suprafața țării.

Spune-i ministrului mediului să pună în cui pofta bolnavă de metri cubi de lemn a Romsilva:https://www.agentgreen.ro/campania-pentru-parcuri-nationale-autentice/

RNP Romsilva își dorește mai multe exploatări în interiorul Parcului Național, iar Ministerul Mediului – România urmează să îi îndeplinească acest deziderat. După ce timp de 14 ani membrii consiliilor științifice au luptau pentru salvarea biodiversității și s-au declarat împotriva tăierilor agresive în aria naturală, RNP Romsilva vine cu o variantă de plan de management care permite exploatari în interiorul rezervațiilor și care diminuează drastic zonele protejate din PN Semenic.

Conducerea de la București a Romsilva a nominalizat o echipă de silvicultori pentru a elabora un nou plan de management, care urmează să fie promovat Ministerului Mediului. Dacă forma actuală va fi acceptată, soarta Parcului Național Semenic-Cheile Carașului va fi pecetluită.

Investigatorii Agent Green au obtinut în exclusivitate acest plan, ale cărui principale direcții sunt trasate de interesele financiare ale RNP, interese care urmăresc doar exploatările și profiturile din vânzarea masei lemnoase.

1 – Suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu 5527 ha față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română-filiala Timișoara. Dacă în anul 2013 zona de protecție strictă și integrală însuma 17.299 ha ( 47,5%), varianta de anul acesta reduce zonarea la doar 11.771 ha, adica 32% din suprafața parcului (pagina 10).
Cu alte cuvinte, o suprafață de teren mai mare decât cea a orașului Reșița a rămas victimă în fața drujbelor flămânde.

2 – Rezervația Bârzăvița va cadea sub lama drujbelor. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a favorizat tăierile în rezervație, mascând exploatările și extragerea de material lemnos prin utilizarea unui limbaj tehnic și ambiguu. Activitățile permise în interiorul rezervației sunt încadrate ca fiind „cercetări privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru gradinărit (selectarea arborilor de extras, stabilirea căilor de colectare, a tehnologiilor utilizate etc.) și măsuri de management specific”.

Cu alte cuvinte cheia în care trebuie citite aceste rănduri este urmatoare: „stabilirea căilor de colectare” = amenajarea de căi de acces pentru TAF-uri, „selectarea arborilor de extras” = exploatare forestieră mascată, „cercetari privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru grădinărit” = exploatare forestieră mascată. (pagina 104). În realitate echipa de silvicultori, care a elaborat planul de management, a urmărit facilitarea lucrărilor de exploatare forestieră în Rezervația Bârzăvița, care a fost în trecut înclusa în protecție strictă și integrală de către fostul Consiliul Științific și de către ICAS București

3 – Rezervațiile Cheile Carașului și Buhui Mărghitaș vor fi afectate parțial de exploatări forestiere. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a exclus din zona de protecție strictă și integrală anumite parcele de teren, acolo unde există posibilitatea de extragere a unui volum mare de lemn de cea mai bună calitate. Excluderea va permite în viitor exploatarea forestieră.

Citește mai mult: AgentGreen.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Romsilva vrea să măcelărească pădurile din Parcul Național Semenic. Iată ce a hotărât:

  1. Nenorociti mafioti, tradatori de tara, jigodiile neamului,or sa ii ajunga din urma blestemele codrilor distrusi ai Romaniei!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii