Noutăți

Românul George Pomuț, general în armata SUA, a avut un rol important atunci când rușii au vândut ALASKA americanilor, în sec. XIX, pentru câteva milioane de dolari. Poveste uimitoare de viață!

  •  
  •  
  •  

Cândva, Alaska îi aparținea Rusiei țariste. Dar rușii, mai mult sau mai puțin pricepuți la afaceri, au vândut imensul și bogatul teritoriu către SUA, la un preț de 7.200.000 de dolari. Nu se știe cum a folosit Imperiul Țarist banii obținuți, dar s-a dovedit numaidecât că Alaska deține resurse uriașe, la suprafața și în subsolul său. De altfel, la foarte puțină vreme de la înstrăinarea Alaskăi, lucru care s-a petrecut la 1867, în acest teritoriu s-au deschis numeroase mine de aur și exploatări petroliere care i-au făcut pe ruși să regrete amarnic afacerea.

Puțini dintre noi, românii, știu că la încheierea afacerii prin care Alaska a devenit teritoriu al SUA, din posesiune rusească ce fusese, a participat și un conațional de-al nostru. Un român get-beget, ajuns general în Armata SUA. Numele său este George Pomuț (Pomutz)!

3

Înainte de-a ajunge general în armata americană, George Pomuț (1818-1882) a participat la o mulțime de bătălii. Prima dată a ieșit în evidență în Revoluția maghiară de la 1848. Pe atunci era căpitan. Dat fiind că revoluția a fost înăbușită, Pomuț a ajuns să fie hăituit de către autoritățile austriece. Cu poterele autorităților austriece pe urmele sale, românul a reușit să părăsească Imperiul Austriac și, ajungând la Hamburg, să se îmbarce pe un vapor care avea să-l ducă în Lumea Nouă. Părinții lui George Pomuț erau, ambii, români ortodocși, originari din Săcele, de lângă Brașov.

Ajuns în „țara făgăduinței”, George Pomuț a întemeiat, împreună cu alți foști revoluționari, printre care și românul Dragoș, o colonie de mici dimensiuni. Colonia, întemeiată în Iowa, a fost numită New Buda. Omul sfințește locul iar mica așezare a început să crească și a devenit prosperă. În 1855, Pomuț a primit cetățenia SUA și era deja un membru respectat în comunitate. În mai puțin de două decenii, Pomuț reușise să facă avere, în SUA. În acea perioadă Pomuț a formulat critici îndreptate contra nedreptăților săvârșite în Transilvania de către grofii unguri și considera că Ungaria ar trebui să încerce să-și îmbunătățească relațiile cu Țara Românească și Moldova.

a

La debutul Războiului Civil din SUA, Pomuț s-a alăturat unioniștilor. A fost încadrat cu gradul de locotenent într-un regiment de infanteriști. Datorită cutezanței, tenacității, stăpânirii de sine și inteligenței sale, George Pomuț a avut o ascensiune militară rapidă, astfel că în 1865 era deja general. Era stimat de către ceilalți generali americani, printre care și Ulysses S. Grant.

La 1886, după Războiul civil, guvernul american l-a numit pe generalul Pomuț, care cunoștea opt limbi străine, consul al SUA în Rusia, la Sankt Petersburg. Înainte de declanșarea războiului americanii mai negociaseră cu rușii achiziționarea Alaskăi. După război, aceste tratative au fost reluate. George Pomuț a avut un rol important în aceste negocieri, finalizate la 30.03.1867, când Imperiul Țarist a dat Alaska pe modica sumă de 7.200.000 de dolari (echivalentul a 123 milioane de dolari, în ziua de azi) iar SUA și-au mărit considerabil teritoriul.

2

11 ani mai târziu a fost numit un alt consul la Sankt Petersburg, în locul românului Pomuț. Și astăzi este o enigmă de ce fostul consul nu s-a mai înapoiat în SUA după eliberarea sa din funcție și a preferat să rămână în Imperiul Țarist până la sfârșitul zilelor sale.

În anul 1944, Marina SUA a lansat la apă un vas de război (cuirasat) numit „General George Pomuț”, care a fost utilizat până în anul 1970. Înaintea Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Cleveland a fost amplasat un bust al acestui român de seamă.

4

7

1

5

Surse: www.art-emis.ro, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii