Cunoaste lumea

Noutăți

ROMÂNIA – povestea PRIMEI ȚĂRI DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și care a exportat benzină pentru prima dată…

 •  
 •  
 •  

Din cele mai vechi timpuri subsolul României a fost bogat în hidrocarburi şi acest lucru este atestat de urmele de petrol de pe bucăţile de ceramică din secolul al II-lea descoperite în siturile araheologice.

Peste 150 de ani de experienţă în domeniul extracţie de petrol şi un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vorbim despre zonele petroliere, zone care în 1857 stabileau pentru România, la nivel mondial, 3 mari premiere:

– Prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. (The science of petroleum, 1938)
– La Lucăceşti, Bacău s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume. Prima rafinărie industrială a fost construită de fraţii Mehedinţeanu la periferia Ploieştiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat în Germania, de la compania Moltrecht.
– Primul oraş din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucureştiul. Începând cu 1 aprilie 1857, oraşul avea să fie iluminat cu 1000 de lămpi.

foto 2

Sonde petrol Prahova

Toate acestea au dus la transformarea oraşului Ploieşti în „capitala aurului negru“. Oraşul devenise după anul 1856 cel mai mare producător de petrol din Europa. În ţară existau 10 rafinării cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an din care 5 erau în jurul Ploieştiului, în judeţul Prahova.

Ca urmare a dezvoltării industriei petrolului din România la momentul respectiv, ţara a înregistrat şi alte premiere mondiale:

– Începând cu anii 1900 România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină.
– În 1904 se înfiinţa prima şcoală din lume de maiştri sondori la Câmpina.

foto 4

luminatul si aeratia unui put, facuta manual

“Între anii 1939-1940, destinul României a coincis cu destinul petrolului. România trece de la neutralitatea din septembrie 1939 la nonbeligeranţa părtinitoare începând cu mai 1940, aşa cum şi industria petrolieră trece de la o industrie acomodată statului şi cerinţelor pieţei libere capitaliste la una încorsetată de celebrul Ol Pkt semnat între Bucureşti şi Berlin la 27 mai 1940. Importanţa petrolului românesc pentru Reich-ul lui Hitler este foarte bine arătată de estimările marelui istoric german Andreas Hillgruber. Conform analizei sale, livrările de produse petroliere ale României către cel de-al III lea Reich, au însumat în perioada 1939-iulie 1944 o cantitate de 11.632.000. Aceasta a reprezentat o treime din consumul general al Reich-ului.” (historia.ro)

foto 1

Mădălina Corina Diaconu

Surse: Gheorghe Buzatu “O istorie a petrolului românesc”, revista Historia, enciclopediaromaniei.ro/wiki, petroblog.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

23 Comments on ROMÂNIA – povestea PRIMEI ȚĂRI DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și care a exportat benzină pentru prima dată…

 1. Cristian Moanta // 12 mai 2015 at 9:34 // Răspunde

  Si care este finalul acestei povesti?
  Austria, Ungaria, Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan si poate si alte tari din lume au sonde petroliere, rafinarii petroliere si exporta benzina din prima tara din lume care a avut o sonda petroliera, o rafinarie petroliera si a exporta benzina. Suntem foarte mandri.

  • Prioritatile – in toate domeniile sunt asset-uri de valoare ridicata. Lucrez de multi ani in petrol & gaz – daca in jurul lumii traieste o comunitate de romani – cu un anumit statut (profesional si fininaciar) – este datorata (doar) celor mentionati fie in text fie doar anonimi, in haine taranesti fotografiati in jurul sondelor. Esti unul din multii romani dezamagiti de prezent – si asta este oarecum normal. Trebuie sa iti aduci aminte ca dupa ’89 – nu au votat Maghiarii, Azerii si mai stiu eu cine.

 2. prcsina doina // 13 mai 2015 at 10:15 // Răspunde

  Deocamdata sint doar un om al acestei planete;mindria este un pacat de moarte;nu exista motiv real de a ne situa deasupra celorlalti sau a permite altora superioritate;EXPLOATAREA oricarei entitati are efect de bumerang;mai devreme sau mai tirziu se va intoarce impotriva noastra.Dezvoltarea unei mentalitati,promovarea ei,in ideea de compentivitate este daunatoare pacii,a bunastarii planetare.Sintem un tot,un organism ;chiar daca mina dreapta(in cele mai multe cazuri)este mai productiva nu iti vei denigra mina stinga,iar pierderea ultimei va fi o drama profund simtita de intregul organism;astfel in intregul univers creatia este complecta prin fiece atom si chiar particule mai mici,invizibile care definesc o alta dimensiune existentiala la fel de importanta.Atita TIMP cit ne cramponam in egoism, suferinta va perpetua si va stapini,iar noi oamenii fara asumarea raspunderii vom inventa tot felul de scuze spre care sa deturnam vina actiunilor noastre.Visam la RAI si ne batem joc de aceasta planeta.Vi se pare normal?

  • Daniel Roxin // 13 mai 2015 at 10:27 // Răspunde

   Sunteti intr-o profunda eroare! Intr-o lume care incearca permanent sa ii complexeze pe romani, a aduce in prim plan performantele romanilor este un act necesar si util. Pana la lumea despre care vorbiti mai sunt niste pasi care trebuie facuti. Puteti visa mai departe! Naivitatea nu este o calitate…

   • Aveti dreptate domnule Roxin. Trebuie scoase la lumina realizarile romanilor. Majoritatea celor care sugestioneaza negativ, nu sunt romani. Exista, insa, si unii romani (mu multi,insa padure fara uscaturi nu exista), care la fel ca si unii minoritari autohtoni, sunt rau intentionati.Incearca sa sugestioneze negativ.

 3. Finalul acestei povesti este ca acum, dupa 100 de ani, folosim aceeasi sonda, si doar pe aia. Altii ne exploateaza resursele, altii profita de pe urma lor. Am vrut libertate, libertate pentru hoti. Nu s-a facut nici o investitie majora in ultimii 25 de ani fara a fi gandita, in primul rand, ca modalitate de a fura.
  Degeaba avem cu ce ne mandri, si chiar avem, nu doar o sonda si niste resurse NEREGENERABILE, daca indiferenta a atins cote de inimaginat. Iese cineva in strada? E cineva dispus sa faca si altceva in afara de a comenta pe Facebook din confortul propriului fotoliu?
  NU!! Asteptam sa vina altii sa ne ajute!! Ii blamam pe tigani ca, desi nu sunt multumiti, nu fac nimic pentru a se integra, dar noi ce facem pentru a fi cu adevarat mandri ca suntem romani?? NIMIC!
  Ne place sa vorbim, dar cam atat. 🙁

 4. se spune ca e mai usor de a ajunge in varf decat de a te mentine acolo. Indiferent care a fost situatia, Romania e mult…….in urma multor tari care odata nu aveau nimic in raport cu noi. Dar se vorbeste de calitatea oamenilor care traiesc in acele tari. La noi toti interlopii si tupeisii au ajuns sa detina controlul si nu le pasa deloc de tara.Romania va merge in continuare din rau in mai rau….cel putin asa arata semnele. asa ca…..

 5. Eu, unul, sunt mandru ca sunt roman. Am trait printre straini, aproape o decada, si am invatat de la ei ca este foarte bine si foarte important sa fii mandru de nationalitatea ta, si mai ales, de tara ta.
  Sunt mandru ca am norocul sa fiu conational cu atatea minti geniale si nu numai, de la Traian Vuia si Henri Coanda la Elisa Leonida Zamfirescu; de la Regina Maria la Elizabeta Rizea; de la Gerge Enescu la Gheorghe Zamfir; de Andrei Plesu la Mircea Cartarescu si lista poate continua.
  Sunt mandru ca sunt urmasul unui popor care a pus bazele culturii europene.
  Sunt mandru ca limba romana se trage de fapt din limba veche a dacilor, si nu din limba latina.
  In sfarsit, sunt mandru ca sunt roman pentru ca vorbesc cea mai frumoasa si romantica limba si traiesc in cea mai frumoasa tara, ROMANIA.

 6. Le recomand celor care se vaita de cum merge tara, sa puna mana sa se informeze, de ce merge tara asa cum merge.
  O idee care ne suceste mintile ar fi un inceput bun. Da, este vorba de o carte si da, trebuie citita.
  Cititi despre cum a fost Romania trasa inapoi de catre mama Rusie, cu acordul Occidentului. Cititi despre viata traita in dualitate, timp de 45 de ani, a unui popor sfartecat la propriu de catre marile puteri.
  Inainte sa ne vaitam, haideti sa ne informam.
  Abia dupa ce o sa intelegem, ca generatii intregi au fost fortate sa gandeasca intr-un anume fel, sa traiasca intr-un anume fel, sa invete doar anumite lucruri, sa manance doar o anumita hrana, sa vorbeasca doar anumite vorbe, in sfarsit, sa se comporte ca si dresate, abia atunci si doar atunci vom putea sa ne aliniem cu mult doritul si fatarnicul Occident.

 7. si cum se schimba istoria..; // 14 mai 2015 at 16:53 // Răspunde

  Prima rafinărie industrială a fost construită de fraţii Mehedinţeanu la periferia Ploieştiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat în Germania, de la compania Moltrecht… NEMTII O FOLOSEAU LA BERE.. …

 8. Cand toata lumea te denigreaza , uneori pe drept , de cele mai multe ori pe nedrept este bine sa ne reamintim in special pentru generatiile tinere ca nu am fost ignoranti , ca am contribuit la evolutia civilizatiei si cu fapta si nu am avut nevoie sa ne invete cineva cum sa traim mai bine.Prin munca si lupta noastra am ajutat pe altii sa se dezvolte si nu le-am cerut dobanda pentru aceasta. Acesta este un pacat mare si daca va uitati cu atentie toti cei care au cerut dobanda nu au reusit sa dainuie.

 9. Bocean Mihai // 16 mai 2015 at 12:33 // Răspunde

  la ce folos …..ca ne-am vandut toate bogatiile…. sau le-a vandut alti …..=))))

 10. Ovidiu Farcas // 26 mai 2015 at 0:24 // Răspunde

  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_petroleum_industry
  aceasta este adevarata istorie a extractiei, utilizarii si rafinarii petrolului
  am mare incredere in acest site si va rog frumos nu mai publicati informatii neverificate, Romania este printre cele mai vechi zone din lume unde sa gasit petrol la suprafata, si care a implementat tehnologia extractiei si rafinarii dar nu a fost niciodata prima.

 11. cu tot respectul , dar cand vad ce usor pot fi fi „majoritatea” manipulati imi vine sa urlu pur si simplu !
  stimate Ovidiu Farcas , ceea ce incerci sa corectezi este ca si cum eu asi avea acces la „datele tale personale” si ti-asi schimba numele in „Ovidiu …Taragot , spre ex …. ai crede ca numele tau adevarat cel de-al doilea ???? Wiki. poate fi modificata , ori sa adauge aproape oricine ! stiai de asta ?
  Felicitari domnului Dan Roxin pentru efortul pe care-l depune de mai bine de 2 ani de a arata adevarata Romanie , adevaratele radacini ale Romaniei ! Tot respectul !

 12. Ce am fost si ce am ajuns. Ce istorie avem incepand de la Burebista si Traian pana la Ceausescu. Incepand de la Iliescu pana in prezent…mai bine zis pana cine stie cand…ce istorie vom avea…”Udrea, Boc, Ponta, Iliescu, nu stiu care interlop,…..,…..multe alte minuni”. Of Doamne ce pedeapsa a primit Romania!!!

  • oare nu stim ce pedeapsa???? nu noi ne am omorat conducatorul??? asta se pedepseste, dar…….consecintele,ce este grav, nu le suporta cei care au facut fapta, si poporul….care , oarecum a fost complice.

 13. cetățeanul tulburat // 12 decembrie 2015 at 7:18 // Răspunde

  Wikipedia este o spălătorie de creieri, o dă în aburi atunci când cauți ceva important, ce ne este interzis de aflat de fapt. Nu puneți botul la ce scriu unii p’acolo…trăim intr-o societate falsă, inventată de ei…ei, cei care vor să ne manipuleze din orice poziție…vedeți că nu peste mult timp, viața pe planetă se va schimba complet, ceea ce trăim acum, o să ne fie o frumoasă amintire.

 14. Buna ziua. Doresc sa va corectez putin. Prima rafinarie din lume, una primitiva, a fost la Moinesti, Bacau. A fost construita de Nechifor Choss, un evreu din zona in anul 1840, cu 16 ani inainte de cea de la Moinesti. Verificati pe Wikimapia, Moinesti. Numai bine!

 15. Din pacate nu putem spune ca prima sonda petroliera din lume era in Romania (anul 1856)…pentru ca prima sonda petroliera din lume era la Baku,capitala Azerbaidjanului (anul 1846),Dar putem afirma ca in Romania era prima sonda petroliera din Europa si Occident ingeneral..ceea ce tot maret suna…

 16. GEORGE LUPESCU // 26 iulie 2018 at 5:29 // Răspunde

  O F0ARTE INTERESANTA INFORMARE DIN TRECUTUL INDIEI ESTE REALIZAREA
  INDIENILOR IN DOMENIUL CONSTRUCTIEI DE APARATE DE ZBOR. dUNT DE ACORD CU TOT CE AU ARATAT SI REALIZAT DAR NU POT SA ACCEPT IDEA CA O CONSTRUCTIE DE SIPCI
  CU LIBERA COMUNICARE EXTYERIOR-INTERIOR POATE PURTA OAMENI FARA ECHIPAMENTE
  DE PROTECTIE ACOLO UNDE ASTAZI ECHIPAJELE SUNT PROTEJATE CU ECHIPAMENTE
  SOFISTICATE .ACESTE VIMANE SUNT DESCRISE AMANUNTIT DAR NICI-O VORBA DESPRE PILOTII LOR CE ECHIPAMENTE PURTAU IN SPATIU COSMIC CUM DUCEAU ARMATE LA
  LUPTE ETC DACA STIE CINEVA UNDE SE AFLA ACESTE INFORMATII AS FI BUCUROS SA
  AFLU mA SCUZATI POATE NU E OBIECTUL REVISTEI DVSTA DAR AMINCERCAT
  AM TRIMIS LA REVISTA DE INVESTIGATII FOSTA ZAMOLXE O SCRISOARE SI CIE
  DELA POSTA INTERNET NU AU LIVRAT-O CA ESTE PERICULOASA ???
  CU MULTUMIRI SI SCUZE GEORGE

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii