Noutăți

Românce faimoase (XIV): Marta Trancu-Rainer prima femeie chirurg din România

Marta Trancu-Rainer s-a născut la 25 septembrie 1875, în orășelul Târgu Frumos din Iași, într-o familie de armeni.

A urmat cursurile Institutului Liceal de Domnișoare din Iași până în anul 1894, apoi cursurile facultății de Medicină din Iași, de unde, după ce a absolvit facultatea, vine în București pentru a-și imbunătați cunoștințele în medicină, urmând un curs de specializare la Spitalul Colțea, unde studiază anatomie patologică cu Victor Babeș. După cum relatează Neagu Basarab, odată venită la București „primul drum îl face la clinica profesorului George Stoicescu, unde era intern Ștefănescu–Galați, prieten cu fratele ei Grigore Trancu-Iași.”

Obține, prin concurs, o poziție de medic secundar în chirurgie. Urmează o serie de probleme și opoziții din partea colegilor de breaslă, nefiind accesptată drept chirug, pentru că era femeie. Reușeste în cele din urmă și începe să profeseze.

Se căsătorește în 1903 cu Francisc I. Rainer, celebrul anatomist şi antropolog, intemeietorul Institutului de Antropologie din România și se mută definitive în capitală. În 1904 s-a născut unicul copil al familei Rainer, Sofia.

2-Resedinta-familiei-RainerReşedinţa familiei Rainer din strada Belgrad nr.7; imagine din iunie1927 (catchy.ro)

Odată cu începerea primului război mondial, Marta devine medic militar, primind rangul de maior. Nu renunță la locul unde s-a specializat și reușeste să conducă în paralel spitalul Colțea, cel al „Şcolii de Poduri şi Şosele”, precum și Spitalul de Chirurgie instalat în Palatul Regal, spital intemeiat la cererea Reginei Maria.  „Cele două erau mereu împreună în marile spitale şi în spitalele de campanie, în mijlocul răniţilor de război” (dr. V.T. Terenţiu). Marta Trancu-Rainer ajunge să o opereze pe însăși regina Maria care, datorită expunerii la infecțiile răniților, capătă o plagă la mână.

“În perioada 1915-1916, Marta Trancu Rainer devine medicul curant al reginei Maria. Va deveni apoi medicul curant al fiicelor acesteia, mai ales a principeselor Mărioara și Ileana. În aceeași măsură a fost și medicul curant al principesei moștenitoare Elena, cu care va păstra o corespondență amiabilă din anul 1921 până la abolirea monarhiei în decembrie 1947.” (catchy.ro)

Grija sa fața de soldați nu rămâne nerăsplătită nici pe plan sentimental, mulți trimițându-i scrisori de mulțumire. O astfel de scrisoare primește de la un ofițer român, care-i dedică o poezie cu titlul: „Femeia dr. chirurg!” Ofițerul nu este altul decât generalul Mateescu, care-i trimite poezia din „lagărul spital Stralzund” din Germania, în 1917.

“În timpuri de astea grele și de vărsări de sânge
Soția își caută soțul, mama copilul și plânge!
Dar sunt femei născute, cu suflet, hotărâte
care nesocotindu-și sexul, cât răul să-l înfrunte.”

Primește la 18 februarie 1919 decretul prin care a fost decorată cu Ordinul „Regina Maria” clasa I-a, semnat de regele Ferdinand și de ministrul Văitoianu. „Dorind a răsplăti meritele D-nei Dr.Trancu Rainer Marta pentru devotamentul deosebit cu care a îngrijit răniții la palatul regal și la spitalul Colțea, a operat și a pasnat mulți răniți, dovedind o pricepere și o putere de muncă neîntrecută”. (textul decretului)

Continuă să profeseze ca medic chirurg și după terminarea războiului. Îsi deschide și un cabinet particular, cu specializare în ginecologie. „La început de secol al XX-lea, era cunoscută în Bucureşti ca unul dintre cei mai buni şi mai solicitaţi medici ginecologi” (dr. V.T. Terenţiu).

Este primită în Academia de Medicină în 1935, recunoscându-i-se astfel activitatea de cadru didactic universitar.

Își pierde soțul la începutul lunii august 1944, iar ea se stinge din viață la 9 ianuarie 1950.

1-Marta-Trancu-RainerMarta Trancu Rainer, portret din anii 1920

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: Marcu, George (coord.) – Dicţionarul personalităţilor feminine din România; Academia Română, Manuscrise, Arhiva Marta Trancu Rainer, XI; catchy.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii