Noutăți

Românce faimoase (XIII): Maria Rosetti, prima femeie ziarist din România.

Maria Rosetti s-a născut la 25 februarie 1819 în Plymouth, orașul Guernsey din Scoția. Numele său de naștere a fost Marie Grant.

În 1837, fratele ei mai mic, Effingham Grant, diplomat de carieră, a fost numit de secretarul britanic Robert Gilmour Colquhoun, consul britanic în Țara Românească. Curând după aceea, Maria a sosit la București, unde a început să lucreze ca tutore. Astfel îl întâlnește pe C.A. Rosetti, membru al familiei de boieri Rosetti, prieten apropiat al lui Effingham Grant. Prietenia Mariei cu politicianul român s-a adâncit, luând naștere o poveste de dragoste.

15-maria-rosettiMaria Rosetti, stampă, Academia Română

Maria a fost angajată de familia colonelului Ioan Odobescu pentru a da lecții copiilor lor, inclusiv fiului lor, Alexandru, viitorul scriitor și politician. În acea perioadă ea locuia în jurul Curții Vechi din București.

S-a căsătorit în cele din urmă cu C.A. Rosetti, la casa familiei sale din Plymouth, la 31 august 1847, într-o ceremonie religioasă anglicană. Ei s-au recăsătorit mai târziu în Viena, într-o ceremonie ortodoxă. La această ceremonie au participat colaboratorii lui Rosetti, Ștefan și Alexandru Golescu, care au fost nașii cuplului.

În conformitate cu istoricul Paul Cernovodeanu, Maria s-a confruntat cu dificultăți de integrare în societate boierească autohtonă, dar datorită calităților sale înnăscute, prin inteligența și cultura sa, a reușit să reziste și să se impună.

A luat parte, alături de soțul ei, la Revoluția din Țara Românească din 1848, fiind totodată o luptătoare pentru drepturile românilor și o susținătoare a drepturilor femeilor.

După revoluție, în jurul anului 1850, pictorul Rosenthal, finaliza una dintre picturile sale celebre, „România revoluționară” având-o ca model pe Maria Rosetti.

Revolutionary_Romania_by_C_D_RosenthalRomânia revoluţionară, tablou de C.D. Rosenthal

Din 1857, a început colaborarea ca redactor la diferite ziare și almanahuri, cu precădere la Românul, ziar editat de soțul său, C.A. Rosetti.

A fost editoarea publicației “Mama și copilul”, revistă literară săptămânală apărută în perioada iulie 1865-aprilie 1866, în care se publicau articole și traduceri despre educarea copiilor.

Maria Rosetti a fost ulterior implicată în organizarea de evenimente de caritate și ceremonii publice. În 1866-1867, a strâns fonduri pentru a combate foametea și, în 1871, a organizat festivitățile din localitatea Putna, în Moldova. În 1877, după ce România a fost proclamată independentă și s-a alăturat Imperiul Rus în războiul anti-otoman, Maria Rosetti a adunat fonduri pentru a ajuta răniții, a stabilit și gestionat spitalul din Turnu Măgurele.

Ca jurnalist, a continuat să scrie, multe din articolele sale fiind de promovare a libertăților femeilor.

Maria și CA Rosetti au avut opt copii, dar numai patru dintre ei au ajuns la maturitate. Prin fratele ei Effingham, care s-a căsătorit cu o membra a familia Racoviță, Maria Rosetti a avut, prin alianță, un grad de rudenie cu medicul Carol Davila și fiul său, Alexandru Davila, dramaturgul.

S-a stins din viață în februarie 1893.

480px-Constantin_Daniel_Rosenthal_-_Maria_RosettiC. D. Rosenthal – Portret de femeie / Maria Rosetti, ulei pe placă de ardezie sintetică,

Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti

reportaj, traducere și daptare Mădălina Corina Diaconu

surse: Magazin Istoric; “Women & Gender in Central and Eastern Europe, Russia, and Eurasia: a Comprehensive Bibliography, Volume I: Southeastern and East Central Europe” de M. E. Sharpe


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii