Noutăți

Roci și sol din misiunile Apollo

  •  
  •  
  •  

Între 1969 și 1972 șase misiuni Apollo au adus înapoi 382 kilograme (842 de lire sterline) de roci lunare, probe de miez, pietricele, nisip și praf de pe suprafața lunară.

Cele șase zboruri spațiale au returnat 2200 de eșantioane separate din șase locuri de explorare diferite de pe Lună. În plus, trei nave spațiale sovietice automatizate au returnat mostre importante în valoare totală de 300 de grame (aproximativ 3/4 de lire sterline) din alte trei situri lunare.

Clădirea eșantionului lunar de la Johnson Space Center este principalul depozit pentru eșantioanele Apollo. Laboratorul de probe lunare este locul în care sunt pregătite probe lunare curate pentru a fi trimise oamenilor de știință și educatori. Aproape 400 de eșantioane sunt distribuite în fiecare an pentru proiecte de cercetare și predare, notează curator.jsc.nasa.

Studiul probelor de rocă și sol din Lună continuă să ofere informații utile despre istoria timpurie a Lunii, a Pământului și a sistemului solar interior.

Modele recente de computer indică faptul că Luna ar fi putut fi formată din resturile rezultate din faptul că Pământul a fost lovit cu o lovitură privitoare de un corp planetar de dimensiunea lui Marte.

Compoziția chimică a Lunii, derivată din studii asupra rocilor lunare, este compatibilă cu această teorie a originii Lunii. Am aflat că o crustă s-a format pe Lună în urmă cu 4,4 miliarde de ani.

Această formare a crustei, bombardamentul intens al meteoritilor care au avut loc ulterior și revărsările ulterioare de lavă sunt înregistrate în roci. Radiațiile expuse de Soare de la formarea scoarței lunii au fost prinse în solul lunar ca o înregistrare permanentă a activității solare în tot acest timp.

Programul Apollo, cunoscut și sub numele de Project Apollo, a fost al treilea program de zbor spațial uman din Statele Unite desfășurat de Administrația Națională de Aeronautică și Spațiu (NASA), care a reușit să pregătească și să aterizeze primii oameni pe Lună în perioada 1968-1972.

Conceput pentru prima dată în timpul administrației lui Dwight D. Eisenhower ca o navă spațială de trei persoane pentru a urma Proiectul Mercur cu o singură persoană, care a pus primii americani în spațiu, Apollo a fost dedicat mai târziu obiectivului național al președintelui John F. Kennedy pentru anii 1960 de a „duce un om pe Lună și de a-l întoarce în siguranță pe Pământ”.

A fost al treilea program american de zbor spațial uman, notează wikipedia.

Apollo a rulat din 1961 până în 1972, cu primul zbor cu echipaj în 1968. A întâmpinat un obstacol major în 1967, când un incendiu de cabină la Apollo 1 a ucis întregul echipaj în timpul unui test de pre-lansare.

După prima aterizare cu succes, a rămas suficient echipament de zbor pentru nouă aterizări ulterioare, cu un plan de explorare geologică și astrofizică lunară extinsă. Reducerile bugetare au forțat anularea a trei dintre acestea.

Cinci dintre cele șase misiuni rămase au realizat aterizări reușite, dar aterizarea Apollo 13 a fost prevenită de o explozie a rezervorului de oxigen în tranzit către Lună, care a distrus capacitatea modulului de serviciu de a furniza energie electrică, paralizând propulsia CSM și sistemele de susținere a vieții.

Echipajul s-a întors pe Pământ în siguranță folosind modulul lunar ca „barcă de salvare” pentru aceste funcții. Apollo a folosit familia de rachete Saturn ca vehicule de lansare, care au fost folosite și pentru un program de aplicații Apollo, care a constat din Skylab, o stație spațială care a sprijinit trei misiuni cu echipaj în 1973-74 și Apollo-Soyuz, SUA-Uniunea Sovietică, Misiunea pe orbită a Pământului în 1975.

În general, programul Apollo a returnat Pământului 842 kilograme (382 kg) de roci și sol lunare, contribuind în mare măsură la înțelegerea compoziției și a istoriei geologice a Lunii.

Programul a pus bazele capacității ulterioare de zbor spațial uman a NASA și a finanțat construcția centrului său spațial Johnson și a centrului spațial Kennedy.

Apollo a stimulat, de asemenea, progresele în multe domenii ale tehnologiei accidentale cu rachete și zboruri spațiale umane, inclusiv avionică, telecomunicații și computere.

Foto Wikipedia – Cea mai faimoasă dintre rocile lunii adusă pe pământ de Apollo 15 și Ferroan Anorthosite Moon de la Apollo 16.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii