Noutăți

Roboți uimitori, care fac glume și au… neuroni

  •  
  •  
  •  

Lumea roboticii avansează cu o repeziciune uimitoare. Oamenii de știință experimentează înconntinuu în acest nou univers, dând la iveală mașinării uimitoare.

Unul dintre cei mai ciudați roboți a fost lansat la Universitatea Ausburg, din SUA. Mașinăria își dă ochii peste cap și este capabilă să facă remarci ironice.

Dacă la început lumea s-a întrebat la ce poate fi de folos un robot care „să facă pe deșteptul”, numit Irony Man, persoanele care au interacționat cu mașinăria care este în stare să transforme „traficul este îngrozitor” în „ador să stau înghesuit în trafic” ca având efect benefic asupra stării lor de spirit.

Unul dintre roboții cei mai avansați din lume a fost creat în Rusia. Se numește Skybot F-850 și este destinat activității de pe Stația Spațială Internațională.

Construit să poată rezista în condițiile din afara atmosferei terestre, cosmonautul mecanizat are, în același timp, și o funcție de companion, fiind menit să „le țină de urât” astronauților aflați în misiune – le răspunde întrebărilor și chiar poate face glume. Unele de-a dreptul ciudate…

Unul dintre cei mai interesanți roboți a fost creat pentru a transmite semnale între specii diferite. Mai precis, mașinăria funcționează ca „translator” între pești și un roi de albine, animale aflate în țări diferite.

Peștii din Elveția au transmis semnale către albinele din Austria, semnalând schimbări de temperatură care au îndemnat insectele să se mute în altă zonă.

După o jumătate de oră de confuzie, animalele incluse în teste au început să reacționeze, iar asta ar putea fi o veste bună pentru cei care se străduiesc să îndepărteze păsările de pistele pe care se deplasează avioanele sau albinele de spațiile cu pesticide, care le-ar putea ucide.

În anul 2014, experții au reușit să introducă toți cei 302 neuroni ai unui vierme într-o formă digitală pe care apoi s-o încorporeze într-un robot Lego. Rezultatul – Lego bot – este considerat primul pas (momentan destul de stângaci, prin efecte) spre prima formă de viață digitală.

Robocop a început să fie transferat în realitate. Departe de conceptul artistic, dar cu aceeași funcțiune, robotul destinat păstrării ordinii și liniștii publice se află de ceva vreme în teste pe străzile din Handan, China și se rezumă momentan la traficul rutier.

În funcție de model, acești roboți documentează abaterile de la reguile de circulație, informează participanții la trafic despre existența unei acțiuni a poliției sau dă sfaturi și informații despre drumurile publice.

Roxana Istudor


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii