Cunoaste lumea

Noutăți

Tunelul celor 365 de sfinți din calendarul ortodox

  •  
  •  
  •  

În stațiunea montană Straja din Valea Jiului, nu departe de Masivul Vâlcan (1.946 m altitudine) ce face parte din Munții Retezat-Godeanu, a fost construit un tunel din beton, de 54 de m lungime. Tunelul face legatura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena.

main-issues5Stațiunea Straja, foto skistraja.ro

Tunelul s-a născut din dorința localnicilor și a turiștilor de a putea ajunge la bisericuță și pe timp de iarnă, când ninsorile din părțile locului ajung la cantități considerabile iar accesul la mica biserică din lemn devine aproape imposibil.

„În Straja este foarte multă zăpadă și tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Și ca să dăinuiască în veci, l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocșii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Așa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox; de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat Emil Părău, cel care a finanțat integral construcția schitului și a tunelului. (agerpres)

61232382schitul din staţiunea montană Straja

Tunelul a fost construit în 2006. Pe interiorul său sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Intrarea în tunel se face pe o poartă mare din lemn.

dsc_7788foto extravita.ro

straja-30afoto crestinortodox.ro

“Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine.” (hunedoaralibera.ro)

IMG_472322-319ACE-E9280A-DCBCB3-D03936-9D7030
Tot aici, lânga biserica de lemn, există și o cruce care poate concura cu cea de pe masivul Caraiman. Are 18,6 m înălțime și o anvergură de 9 m. Crucea Eroilor din Straja este ctitorită de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de Emil Părău în anul 1996, cel care a construit și tunelul celor 365 de sfinți în 2006.

dsc_5843
Oamenii locului au și o poveste legată de aceste trei construcții (bisericuța din lemn, crucea și tunelul). Se spune că la Cabana Montana, în luna mai 1996, de ziua Sfinților Constantin și Elena, “un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial.” (agerpres)

Schit-Straja-wwMădălina Corina Diaconu

Surse: Tvr.ro, agerpres, hunedoaralibera.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Tunelul celor 365 de sfinți din calendarul ortodox

  1. Foarte frumos! Desi ma asteptam sa fie un tunel lung de la sat la biserica.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii