Noutăți

Rjukan: Orașul în care lumina soarelui nu ajunge timp de jumătate de an. Cum au rezolvat locuitorii problema?

  •  
  •  
  •  

Rjukan este un mic oraș industrial de la poalele Munților Gaustatoppen, Norvegia. Relieful înalt din jur blochează complet soarele pentru o jumătate de an, lăsând această comunitate de 3.400 de suflete în umbră permanentă, din septembrie până în martie.

rjukan-sun-mirrors-3

Ideea aducerii luminii soarelui pe tot parcursul anului este veche de circa 100 de ani, odată cu înființarea orașului, însă doar de doi ani de zile, datorită progresului tehnologic, cei din Rjukan, se pot bucura parțial de un mic „petic” de lumină de la soare.
Aceasta este reflectată de trei oglinzi mari heliostatice numite “Solspeil”, instalate pe munte, aproximativ la 450 de metri deasupra orașului. Oglinzile captează lumina soarelui și o reflectă direct în piața din centrul așezării pe o suprafață de aproximativ 600 de metri pătrați. Controlate de calculatoare, oglinzile urmează mișcarea soarelui pe cer, deplasăndu-se la fiecare 10 secunde, astfel încât piața Rjukan rămâne sub razele soarelui pe întreaga durată a zilei. Investiția s-a ridicat la circa 1 milion de euro, și este a doua din lume, precedenta fiind în satul Viganella din Italia.

rjukan-sun-mirrors-1

rjukan-sun-mirrors-5

Momentul inagurării a fost întâmpinat cu mult fast de micuța comunitate. Oamenii fiind convinși că lumina, fie ea și reflectată le va face mult bine stării de spirit, mulți suferind de anxietate și depresie.

rjukan-sun-mirrors-7

rjukan-sun-mirrors-4

sursa foto: http://edition.cnn.com/2013/11/01/travel/rjukan-sun-mirror/

sursa: http://www.bbc.com/news/world-europe-24747720

sura: http://www.amusingplanet.com/2015/07/the-giant-sun-mirrors-of-rjukan.html


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Rjukan: Orașul în care lumina soarelui nu ajunge timp de jumătate de an. Cum au rezolvat locuitorii problema?

  1. COLENBERG SILVIU // 6 septembrie 2015 at 22:44 // Răspunde

    LUMEA CUNOASTERII ESTE INFINITA IN TIMP SI SPATIU!VREM SA CUNOASTEM SI SA VEDEM CIT MAI MULT DESI STIM CA SUNTEM TRECATORI SI NU AVEM TIMP SUFICIENT!CURIOZITATEA NOSTRA ESTE FACTORUL DE BAZA AL CAUTARII,CERCETARII SI DESCOPERIRILOR!MOR GENII SI DESCOPERITORI UNICI SI SE NASC ALTII PARCA IN CONCURENTA CU CEI CE AU FOST!ESTE CEVA EXTREM DE FRUMOS IN ACEST PROCES EVOLUTIV! CU BINE!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii