Noutăți

Ritmul în care respirăm ne afectează memoria și ne accentuează frica

Oamenii de știință de la Northwestern Medicine, America, au descoperit faptul că ritmul respirației ne poate îmbunătăți sau  afecta emoţiile și memoria. În cadrul studiului, subiecţii au fost capabili să identifice o figură care inspiră teamă mult mai repede în cazul în care au privit-o în timpul inspiraţiei, comparativ cu situaţia în care a fost privită în timpul expiraţiei.

De asemenea, a fost mult mai uşor să-şi amintească un obiect în cazul în care a fost văzut pe inspiraţie, decât pe expiraţie. Efectul a dispărut dacă respiraţia s-a făcut pe gură. Una dintre cele mai importante descoperiri în acest studiu este faptul că există o diferenţă dramatică în activitatea creierului, în amigdală şi hipocamp în timpul inspiraţiei, comparativ cu expiraţia. Pe inspiraţie se stimulează neuronii din cortexul olfactiv, amigdală şi hipocamp, în tot sistemul limbic.

Cu alte cuvinte, respiraţia rapidă poate conferi un avantaj atunci când cineva este într-o situaţie periculoasă. Într-o stare de panică, ritmul de respiraţie devine mai rapid. Răspunsul înnăscut al organismului la teamă printr-o respiraţie mai rapidă ar putea avea un impact pozitiv asupra funcţiei cerebrale şi ca rezultat, timpi de răspuns mai rapizi la stimulii periculoşi din mediul înconjurător.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience.

 

 creier

sursa: news.northwestern.edu

sursa: telegraph.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii