Cunoaste lumea

Noutăți

Rinocerul Negru din vestul Africii a fost declarat oficial dispărut

  •  
  •  
  •  

Rinocerul Negru din vestul Africii a fost oficial declarat dispărut în 2011 de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), cea mai mare rețea de conservare din lume. Această specie de rinoceri nu a trăit în captivitate, nu a fost doborâtă de nici un virus, omul a fost cel care a reușit să ducă la disparița sa. George Carlin a spus odată. „Planeta este în regulă, oamenii sunt cei care au probleme.”

Au fost considerați a fi genetic diferiți de alte subspecii de rinoceri.  Au trăit în număr foarte mare în savana din Africa sub-sahariană, dar numărul a scăzut din cauza braconajului. Acești rinoceri negri locuiau în principal în Camerun.

Simon Stuart, președinte al Comisiei IUCN pentru supraviețuirea speciilor, a declarat pentru BBC News: „Au avut ghinionul de a trăi în zone în care pur și simplu nu am putut obține o supraveghere și securitate necesară. Trebuie să ne imaginăm un animal care merge pe jos, având un corn de ‚aur’, asta estea valoarea sa și de aceea aveam nevoie de o securitate specială aplicată zonei și speciei.”

Rinocerul a fost vânat în mod deosebit datorită valorii cornului său, care a fost considerat a avea puterea de a vindeca diferite boli (chiar și cancerul) și puterea de a indentifica anumite otrăvuri (datorită conținutului său ridicat de alcaline). Acest lucru, împreună cu lipsa eforturilor de conservare din partea IUCN, a contribuit la dispariția subspeciei.

Coarnele de rinoceri au fost folosite și pentru a face mânerele cuțitelor ceremoniale numite „Janbiya”. Mânerul, cunoscut sub numele de Saifani, folosește cornul de rinocer datorită simbolisticii sale: bogăție și statut social, date de costurilor sale ridicate.

Jambiya
În timpurile moderne, coarnele rinocerilor puteau ajunge până la 100.000 de dolari pe kg. Un corn putea cântări în medie între 1 și 3 kg. Cea mai mare piață de desfacere era în Vietnam.

Dr. Monika Boehm de la Societatea Zoologica din Londra a declarat: „Această actualizare a Listei Roșii (lista cu animalele dispărute și pe cale de dispariție la nivel mondial) ne arată o imagine mixtă a ceea ce se întâmplă cu speciile din lume. Există câteva vești bune și niște vești proaste. Din păcate, tendința generală este încă un declin al biodiversității. Noi nu am atins încă potențialul dorit de conservare.”

CCleT5tWAAAF5nQ
Un sondaj al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) arată că un sfert din toate mamiferele planetei sunt expuse riscului de dispariție, așa cum sunt și multe specii de plante. Și fauna oceanului este amenințată. IUCN arată că cinci din opt specii de ton, un animal de pradă care este esențial pentru un ecosistem marin sănătos sunt amenințate. De asemenea, 26 de amfibieni nou descoperiți, dispar într-un ritm alarmant.

Jane Smart, director al programului IUCN, a declarat: „Avem cunoștință de faptul că sistemele de conservare funcționează în cazul în care sunt executate în timp util, dar, fără o voință politică puternică în combinație cu eforturi orientate și resurse, minunile naturii și serviciile pe care le oferim noi, pot fi pierdute pentru totdeauna.”

black-rhino-on-the-masai-mara-sandra-bronsteinTraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: time.com, cnn, bbc.news


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii