Noutăți

Locuitorii din cimitir. 6.000 de oameni din Filipine și-au construit propriul oraș printre morminte

Metro Manila este un oraș plin de viață, are o populație de aproximativ 12 milioane de locuitori, însă, din păcate, circa 40% dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei. Cimitirul de Nord din Manila, cel mai vechi și cel mai mare din Metro Manila, cu o suprafață de 54 de acri, este astăzi adăpost pentru câteva mii de oameni. Sarcofagele din piatră și marmură din interiorul mausoleelor au devenit paturi, electricitatea este furnizată de o stradă din apropiere, în timp ce apa de băut provine dintr-o duzină de puțuri săpate în jurul cimitirului.

Cimitirul în sine este menționat de presa locală ca fiind un „oraș înfloritor”, cu o rețea vastă și complexă de străzi și alei, străjuită de zeci de mii de mausolee și morminte. Există terenuri de baschet, tarabe cu fast-food care servesc gustări calde, câteva buticuri care vând băuturi alcoolice și țigări și chiar cafenele cu internet. Totuși, acesta este încă un cimitir complet funcțional, iar aici au loc până la 80 de înmormântări în fiecare zi.

manila-cemetery-3[2] manila-cemetery-4[2] manila-cemetery-5[2] manila-cemetery-6[2]

Mulți dintre locuitorii cimitirului lucrează în acest loc pe care îl numesc “acasă”. Adolescenții transportă sicrie pentru 50 pesos filipinezi, aproximativ 50 de cenți americani. Cei mai mici colectează resturi de metal, plastic și alte deșeuri pentru a le vinde, iar cei mari se îngrijesc de morminte păstrându-le curate și protejate de hoți pentru câțiva dolari pe lună.

Este greu de știut exact când s-au format primele așezări din cimitir. Istoria acestui orășel se pierde undeva în jurul anului 1950. Ce se cunoaște bine este faptul că după 1990,  pe măsură ce orașele filipineze s-au modernizat, mulți oameni nu s-au putut adapta vieții urbane mult tot mai scumpe și au început să se reorienteze către cimitir. Potrivit unui recensământ realizat în anul 2012, aproximativ 6 000 de persoane trăiesc în acest cimitir.

manila-cemetery-2[2] manila-cemetery-7[2] manila-cemetery-8[2] manila-cemetery-10[2] manila-cemetery-12[2] manila-cemetery-13[2] manila-cemetery-15[2] manila-cemetery-14[2]

sursa: https://www.atlasobscura.com/places/manila-north-cemetery

sursa: http://www.amusingplanet.com/2013/05/the-living-residents-of-manilas-north.html

sursa: http://www.slate.com/articles/news_and_politics/roads/2017/10/residents_of_the_manila_north_cemetery_make_their_living_caring_for_the.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Locuitorii din cimitir. 6.000 de oameni din Filipine și-au construit propriul oraș printre morminte

  1. Tare!uite cum traiesc armonios cei vii si cei…morti!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii