Noutăți

Revoluția supercalculatoarelor

  •  
  •  
  •  

ȘtiințășiTehnică.ro: Dacă vom inventa la un moment dat călătoria în timp și vom vizita anii ’50, vom descoperi o lume în pragul unei revoluții ce avea să schimbe pentru totdeauna felul în care trăim: revoluţia calculatoarelor. Cu toate acestea, calculatoarele acelor timpuri ar putea arăta ciudat pentru noi – nişte maşini de calcul imense și greoaie, ce puteau ocupa sute de metri pătrați, aveau nevoie de echipe întregi de ingineri și tehnicieni pentru a funcţiona, dar ale căror performanţe nu ar putea rivaliza nici măcar cu acelea ale unui simplu telefon mobil din zilele noastre.

Totuși, ce am obține dacă am construi un calculator de asemenea dimensiuni cu tehnologia pe care o avem azi la dispoziție? Răspunsul la această întrebare este un Supercalculator, o mașină de calcul de milioane de ori mai rapidă și mai performantă decât un PC obișnuit, capabilă să rezolve probleme incredibil de complexe, de la simularea producerii tsunami-urilor și modelarea încălzirii globale până la descoperirea bosonului Higgs sau a noi tratamente împotriva cancerului.

Interviu cu Emil Slușanschi: Ce este Calculul Științific de Înaltă Performanță, sau High Performance Computing, așa cum este el denumit tradițional în cercetare și industrie?

slusanschi

High Performance Computing, pe scurt HPC, se referă la realizarea unor sisteme de calcul de dimensiuni considerabil mai mari decât sunt disponibile în sistemele de calcul personale (laptopuri și desktopuri), sau chiar la nivelul unor sisteme de calcul profesionale (servere), pentru a rezolva probleme de dimensiuni mari și foarte mari în domenii științifice, inginerești sau industriale.

Aceste sisteme de calcul sunt numite Supercalculatoare. Ele sunt constituite din mii sau chiar zeci de mii de servere, cu sute de mii de procesoare și milioane de unități de procesare. Puterea lor de calcul începe de la ordinul zecilor de Teraflopi (1012 operații în virgulă mobilă pe secundă) și ajunge în ziua de astăzi până la ordinul sutelor de Petaflopi (1015 operații în virgulă mobilă pe secundă).

Software-ul necesar pentru a putea utiliza în mod eficient aceste sisteme folosește tehnici de programare paralelă, adică metode de design și implementare a software-ului ce pot face să lucreze împreună un număr extrem de mare de unități de procesare, în același timp.

Citește continuarea aici: ȘtiințășiTehnică.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii