Noutăți

REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor maghiari, refăcute cu milioane de euro din banii publici!!!

Cea mai veche casă tradiţională cu paie din Sălaj, aflată în patrimoniul naţional, e la un pas de prăbuşire. Este vorba de casa din Cizer în care se spune că a locuit celebrul personaj istoric Horea, transmite DIGI24, via Dan Tanasa

De ani buni, autorităţile locale încearcă, fără succes, să convingă Guvernul şi Consiliul Judeţean să dea bani pentru salvarea casei. Singura speranţă mai sunt acum fondurile europene.

Realizată din bârne de stejar rotunde, pe pietre mari de râu şi cu acoperiş de paie, casa din Cizer, de care se leagă numele celebrului personaj istoric Horea, este unică în ceea ce priveşte tehnicile de construcţie, spun specialiştii.

Casa-lui-Horea-lasata-in-paragina

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, a fost declarată monument istoric în 2004, însă de atunci s-a degradat tot mai mult de la o zi la alta.

„Repezintă Românimea din Ardeal, ceea ce nu prea s-a păstrat, a fost cea mai mare casă pe vremea aceea şi reprezintă meşteşugul ţăranului român”, spune Petru Galiş, profesor.

În schimb, Ministerul Culturii a cheltuit în perioada anilor 2011 – 2014 aproximativ 3,2 milioane de euro pentru renovarea și punerea în valoare a conacelor și castelelor secuiești din județele Covasna și Harghita. Suma se referă strict la conacele și castelele secuiești din cele două județe, însă astfel de monumente se regăsesc și în alte zone din Transilvania (documente aici).

Sursa: Dan Tanasa


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor maghiari, refăcute cu milioane de euro din banii publici!!!

 1. Daniel Roxin,
  1) Ministerul Culturii în general şi persoanele direct responsabile în particular trebuie ”bombardate” cu imagini şi e-mailuri referitoare la crasa incompetenţă şi indolenţă în care dorm lascivi.
  2) Pt. fiecare situaţie de genul acesta trebuie creat un cont în care se pot dona instantaneu bani prin SMS(exact ca şi cele din emisiunile tale pt şantierele arheologice). Sunt convins că o mulţime de români adevăraţi odata informaţi vor dona rapid 10, 20, 50, chiar 100lei/euro pt a compensa atât impotenţa şi ignoranţa oficialilor cât şi laitmotivul acoperitor al crizei financiare !

 2. I ntradevar este revoltator cum ministerul culturii nu gaseste bani pentru a renova aceasta casa a lui Horea ,dar mai sint si alte case precum casa lui Iuliu Maniu ,casa lui CREANGA si alte asemenea case istorice . Am vazut un castel la Zau de cimpie fosta resedinta a baronului UGRON castel care a fost renovat de o fundatie straina nu de catre ministerul culturii iar statul roman a trecut acest castel ”CALENDAR ” in patrimoniul asistentei sociale iar acum incepe DIN NOU SA SE DEGRADEZE . DE CELE MAI MULTE ORI CHIAR MINISTERUL CULTURII DE LA BUCURESTI IGNORA TOTAL OBIECTIVELE ISTORICE PE CARE LE ”MAI”AVEM CHIAR DACA SINT INTR-O STARE DEPLORABILA PRIMARIILE SAU CONSILIILE LOCALE NU LE POT RENOVA CA TREBUIE ACCEPTUL MINISTRULUI CULTURII CONDUS DE INCOMPETENTI ,INCULTI SI HOTI

 3. au trecut deja 26 de ani de cand ” romanii ” care ne conduc si ne guverneaza , in fiecare clipa fac totul pentru a ne trada identitatea etnica , istorica , patrimoniala , culturala , de credinta , etc. etc. … … … , invocand democratia . sub ochii nostrii , dispar zi de zi obiective istorice care evoca identitatea neamului romanesc si a tarii . sub ochii nostrii guvernantii ne tradeaza asteptarile si nazuintele noastre , in numele democratiei . sub ochii nostri ne mint si ne tradeaza , pentru ca ei au (sau nu)legitimitatea voturilor noastre . toti numai ne-au tradat si ne-au mintit . ei slujesc de fapt nu poporul si tara ci pe tatal minciunii . sa-i votam in continuare , daca avem creierele spalate .

 4. la ce va trebuie 227 de mi de euro ma sa restaurati casa aia… pacat…….

 5. VIOREL-IONEL ZDRITEA // 20 februarie 2016 at 6:06 // Răspunde

  De 26 de ani,gunoaiele ce s-au perindat la conducerea tarii,au avut ca prioritate doar interese personale.Au pus pe butuci industria,agricultura,cercetarea,educatia cultura,sanatatea.etc..I-a pus UDMR-lui pe tava cultura si sanatatea,ca sa poata distruge tot ce tine de identitatea noastra pe aceste meleaguri.Au fost alocate multe milioane pentru diverse imobile ce amintesc de fostii grofi maghiari,dar nu au gasit cateva mii de lei pentru conservarea si restaurarea a ceea ce aminteste de vietuirea romanilor pe aceste meleaguri.In veci sa le fie numele blestemat.

 6. Mi se pare neserios a crea un caz, pornind de la formulare „casa din Cizer în care se spune…”

 7. „Reprezintă Românimea din Ardeal, ceea ce nu prea s-a păstrat, a fost cea mai mare casă pe vremea aceea şi reprezintă meşteşugul ţăranului român”, spune Petru Galiş, profesor.”

  Astea le zice ca să dea lumea bună un ochi spre sătucul unde intimplător locuieste dl profesor…

  PS

  „Reprezintă Românimea din Ardeal”

  De curiozitate.
  Cînd pune careva o ștampilă de asta, întrebă Românimea cu pricina de vrea să fie reprezentată, de acea casă?

 8. Nu stim sigur daca a stat in ea Horea dar sigur ”a fost declarată monument istoric în 2004”. NU uitati ca din 2004 pana azi, cativa ani buni, ministrul culturii a fost seful UDMR !

 9. sa fim realisti?? Casa aceea se paote renova cu siguranta daca primarul si factori locali se implica… suma vehiculata mai sus e aberanta…. sa refaci casa aia cu munca entuziastilor locali si ceva sponsorizari de la firmele locale ar fi o bagatela pentru ardeleni.. IMPORTANT E SA SE VREA~~~~~

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii