Noutăți

Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa a dispărut

Proasta Guvernare, firmele Schweighofer si Succes sunt principalii vinovati, ne spune AgentGreen.ro

Exploatarile forestiere din ultimii ani din muntii Retezat, Godeanu, Tarcu si Vilcan au condus la disparitia ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de clima temperate a Europei [1].

AGENT GREEN a protestat, a realizat si publicat studii stiintifice, a investigat si a expus abuzurile asupra PFI inca din anul 2009.

Am protestat la santierul DN 66A si la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atentia ca se exploateaza padurile in Rau-Ses, la Campusel si in Domogled. Dar este prea tarziu. Coruptia si lacomia au invins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“ a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

AGENT GREEN a publicat un reportaj filmat de investigatii realizate in perioada 2009-2015 despre exploatarile forestiere din PFI [2]. In material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatari forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumparat lemn exploatat de firme terte in zona Rau-Ses si Campusel. La campusel firma austriaca chiar detine teritorii din PFI care i-au fost vandute illegal de composesoratul Campu lui Neag. Padurea care este un amestec natural de fag si conifere este certificata FSC si a fost exploatata sistematic incepand cu anul 2006 imediat dupa dupa achizitie.

Conform criteriilor stiintifice, un PFI masoara cel putin 50.000 ha de salbaticie si are latimea de cel putin 10 km. In zona de clima temperate a Europei nu mai exista niciunul. PFI Retezat masura 101.000 hectare anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopartit. Nu inseamna ca Retezatul este complet distrus. Inseamna ca mai pastreaza inca zone naturale valoroase, chiar si paduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind intrerupte de exploatari forestiere si constructii de infrastructura”, a adaugat Paun.

Chiar daca PFI a fost pierdut mai exista inca in Romania in total 218.000 hectare de paduri virgine. Cele mai mari abia daca depasesc cu putin suprafata de 5000 de hectare si se afla in muntii Semenic, Godeanu si Vilcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt in pericol de disparitie deoarce exploatarile forestiere sunt mult mai agresive de cand firmele de exploatare si procesare a lemnului au luat la cunostinta harta cu padurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat in anul 2005 [3].

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei:

  • Tragerea la raspundere a functionarilor publici care se fac vinovati de disparitia PFI

  • Protejarea prin lege cel tarziu pana la sfarsitul anului 2016 a tuturor padurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic.

  • Adoptarea unui moratoriu in anul 2015 prin care sa interzica exploatarile forestiere in toate padurile virgine asa cum au fost ele identificate in anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie sa ramana in vigoare pana la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la padurile virgine

Sursa: https://www.agentgreen.ro/retezat-ultimul-peisaj-forestier-intact-din-europa-a-disparut/

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa a dispărut

  1. Aceste fabrici criminale de masa lemnoasa trebuie desființate.

  2. Am incercat mai devreme sa intru pe http://www.agentgreen.ro/, dar nu se incarca…nu o pot accesa…

  3. Se frange inima de un asemenea dezastru. De ce nu se duc la ei sa-si distruga natura? Sa speram ca Dumnezeu ii va opri cat mai curand si le va plati pentru fiecare arbore doborit si nereplantat!!!!!!!!!!! Amin.

  4. Nu cei care exploateaza sunt de vina . De vina sunt cei care permit exploatarea ilegala (Guvernele post Decembriste, Ministerul Afcerilor Interne, Primarii din zona, Prefectii etc.Cauam tapi ispasitori dar nu vrem sa stopam dezastrul prin legi clare si dure. Unde sunt cei cate ar trebui sa apere legea-? ce face SRI?
    ,

  5. se taie lemn pentru ca se cere? deci cine-i vinovat?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii