Noutăți

Remarcabil: Specialiștii de la CERN confirmă descoperirea savantului român Basarab Nicolescu care a creat, în 1973, conceptul de ODDERON. Iată despre ce este vorba:

După cum ne informau cei de la sciencedaily.com la începutul acestei luni, un grup de cercetători a descoperit dovezi care pledează pentru existența unei cvasiparticule subatomice numite odderon. Până acum, această particulă exista numai la nivel teoretic, fiind subiectul unor controverse. Rezultatele cercetărilor, desfășurate prin utilizarea Marelui Accelerator de Hadroni sau Large Hadron Collider – LHC (instrument de cercetare aflat într-un uriaș tunel, de 27 km lungime și 100 m adâncime, situat în zona de hotar dintre Franța și Elveția), au fost aduse în atenția comunității științifice de către Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN).

LHC

Puțini dintre români știu că odderon, acest concept de avangardă al fizicii, a fost gândit de către un conațional de-al nostru. Este vorba despre savantul Basarab Nicolescu. Acesta, laolaltă cu un alt fizician, polonezul Leszek Lukaszuk, a conceput o nouă teorie în fizică. Deoarece existența noului concept contrazicea anumite concepții și ipoteze ale unor fizicieni faimoși, corespondența sa cu realitatea a fost pusă la îndoială, ani la rând.

Conceptul de odderon, ce aduce un capitol inedit în fizica interacțiunilor tari, a fost descris în lucrarea “A Possible Interpretation of pp Rising Total Cross-Sections”, publicată în toamna anului 1973. În toamna anului trecut, savantul român a fost înștiințat cu privire la confirmarea teoriei odderon, de către prof. Simone Giani, de la Large Hadron Collider, instalație ce aparține de CERN, Geneva. Prof. Simone Giani este implicat în experimentul TOTEM (TOTal Elastic and diffractive cross section Measurement).

Large Hadron Collider

odderon

Potrivit academiaromana.ro, Nicolescu a realizat, împreună cu un fizician din Ucraina, un studiu intitulat „Did TOTEM experiment discover the Odderon?”, ale cărui concluzii vor fi publicate, curând, în jurnalul Physics Letters B. Conform wikipedia.org, Basarab Nicolescu, fizician, dar și filosof, s-a născut în anul 1942 la Ploiești iar începând cu anul 1968 a trăit în Franța. Străbunicul marelui savant româno-francez a fost Andrei Nicolescu-Păcureți, cărturar originar din comuna Păcureți, Prahova, care a făcut parte din primul parlament al României întregite în urma Marelui Război.

Basarab Nicolescu a scris numeroase lucrări dedicate transdisciplinarității, este un adept al dialogului știință – religie și un spirit orientat către căutarea adevărului. Printre altele, consideră că, în ceea ce privește originile speciei umane, teoria creaționistă și evoluționismul pot coexista. Este un savant pe care noi, românii, s-ar cuveni să îl cunoaștem mai bine, prin opera sa!

instalatie

B. Nicolescu

Surse informații: www.ouvertures.net, educacion.udec.cl, www.sciencedaily.com, c-tarziu.blogspot.ro, wikipedia.org, www.academiaromana.ro

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii