Noutăți

RELIGIA IUDAICĂ zdruncinată – Descoperire arheologică în Israel care răstoarnă conceptele religioase. Erau vechii israeliți POLITEIȘTI?

 •  
 •  
 •  

O descoperire arheologică făcută în anul 2013 a pus pe jar atât comunitatea științifică, cât și pe cea religioasă. Potrivit noilor dovezi, evreii străvechi ar fi fost politeiști, Yahve (sau Dumnezeu) având o consoartă feminină căreia i se închinau…

Ziare.com: Descoperiri arheologice uluitoare facute in Israel indica pe doua inscriptii numele lui Dumnezeu si a Astarteei impreuna, o zeitate feminina. Aceasta ar putea insemna ca israelitii din acea epoca nu erau monoteisti, ci credeau in mai multi zei. Mai mult, asocierea cu numele feminin ar putea indica faptul ca Dumnezeul iudeilor ar fi putut avea o partenera.

Dovezile au fost descoperite la Khirbet el Qom, din inima Iudeei si la Kuntillet Ajrud, la granita vechiului regat, potrivit Haaretz. Prima descoperire arheologica a fost făcută intr-un mormant ce dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. la Khirbet el Qom. Inscriptia este o rugaciune si contine numele YHWH (Iahwe sau Iehova, numele lui Dumnezeu in Biblia ebraica – n.red) si Ashera (Astarteea – n.red), acesta din urma invocat de trei ori. Pe cealalta parte a inscriptiei apare simbolul unui copac, semnificand Copacul vietii.

Cea de-a doua descoperire este o inscriptie gasita la Kuntillet Ajrud. Ea dateaza din aproximativ aceeasi perioada de timp cu cea de la Khirbet el Qom. Situl arheologic este impanzit cu inscriptiile “YHWH si a sa, Ashera”. Una iese in mod deosebit in evidenta: “Pentru YMWH de la Shomron si a sa Ashera”. Shomron sau Samaria a fost capitala Regatului iudeu in secolele IX-VIII i.Hr. Impreuna cu inscriptia au fost gasite desene pe altare, precum Copacul vietii.

Vechii iudei erau politeisti?

Aceste descoperiri arheologice ridica intrebarea daca nu cumva vechii israeliti din Epoca fierului  erau politeisti.

“Multe obiecte, precum figurinele, sunt contrare a ceea ce gandim noi, nu sunt in mod inerent obiecte de ‘cult’. Ele ar fi putut fi folosite intr-o varietate de contexte si ar fi putut avea o diversitate de functii. Unele dintre ele ar fi putut avea doar o destinatie religioasa in sensul larg. Dar nu toate erau religioase”, a spus Michael Press, expert in religia si cultura filistina.

statueta israel

Recent, au fost descoperite la Mota figurine cu chip feminin, care difera de acelea tipice ale iudeilor. Atesta acestea faptul ca a existat un cult politeist al figurinelor feminine, “o religie oficiala de stat”? “Aceasta este greu de dovedit, ea depinde de ceea ce inseamna ‘o religie de stat’. Ea se refera la o activitate religioasa efectuata de mai multi oameni, care au trait intre niste granite nationale”, a explicat Erin Darby, profesor de studii religioase la Universitatea Tennesssee-Knoxville.

capete statuete

“Cu alte cuvinte, practicile de zi cu zi din vechiul regat al Israelului au fost mult mai complexe decat termenul ‘monoteism’. Cred ca exista tone de dovezi care sa sustina acest lucru, mai ales la Ierusalim si in zonele periferice, precum Mota. Nici macar Biblia nu sustine ca vechii iudei erau strict monoteisti”, a spus Darby.

Sursa: Ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on RELIGIA IUDAICĂ zdruncinată – Descoperire arheologică în Israel care răstoarnă conceptele religioase. Erau vechii israeliți POLITEIȘTI?

 1. Daca, căutați un răspuns, căutati-l aici
  https://www.secretelezeilor.ro/?s=zeii+evreilor

 2. 2 Imparati (2 Regi) 17 :6. In al noualea an al lui Osea, imparatul Asiriei a luat Samaria si a dus pe Israel in robie in Asiria, l-a pus sa locuiasca la Halah si la Habor, langa raul Gozan si in cetatile mezilor.
  7. Lucrul acesta s-a intamplat pentru ca copiii lui Israel au pacatuit impotriva Domnului Dumnezeului lor care-i scosese din tara Egiptului, de sub mana lui faraon, imparatul Egiptului, si pentru ca s-au inchinat la alti dumnezei.
  8. Au urmat obiceiurile neamurilor pe care Domnul le izgonise dinaintea copiilor lui Israel si obiceiurile randuite de imparatii lui Israel.
  9. Copiii lui Israel au facut pe ascuns impotriva Domnului Dumnezeului lor lucruri care nu sunt bune. Si-au zidit inaltimi in toate cetatile lor, de la turnurile strajerilor pana la cetatile intarite.
  10. Si-au ridicat stalpi idolesti si Astartei pe orice deal si sub orice copac verde.
  11. Si acolo au ars tamaie pe toate inaltimile, ca si neamurile pe care le izgonise Domnul dinaintea lor, si au facut lucruri rele, prin care au maniat pe Domnul.
  12. Au slujit idolilor, despre care Domnul le zisese: “Sa nu faceti lucrul acesta!”
  13. Domnul a instiintat pe Israel si Iuda prin toti prorocii Lui, prin toti vazatorii si le-a zis: “Intoarceti-va de la caile voastre cele rele si paziti poruncile si randuielile Mele, urmand in totul Legea pe care am dat-o parintilor vostri si pe care v-am trimis-o prin robii Mei prorocii.”
  14. Dar ei n-au ascultat, si-au intepenit grumazul, ca si parintii lor, care nu crezusera in Domnul Dumnezeul lor.
  15. N-au vrut sa stie de legile Lui, de legamantul pe care-l facuse cu parintii lor si de instiintarile pe care li le daduse. S-au luat dupa lucruri de nimic, si ei insisi n-au fost decat nimic, si dupa neamurile in mijlocul carora traiau, macar ca Domnul le poruncise sa nu se ia dupa ele.
  16. Au parasit toate poruncile Domnului Dumnezeului lor, si-au facut vitei turnati, au facut idoli de ai Astarteii, s-au inchinat inaintea intregii ostiri a cerurilor si au slujit lui Baal.
  17. Au trecut prin foc pe fiii si fiicele lor, s-au dedat la ghicire si vrajitorii si s-au vandut ca sa faca ce este rau inaintea Domnului, maniindu-L.
  18. De aceea Domnul S-a maniat foarte tare impotriva lui Israel, si i-a indepartat de la fata Lui. – N-a ramas decat semintia lui Iuda:
  19. si chiar Iuda nu pazise poruncile Domnului Dumnezeului lui, ci se luase dupa obiceiurile randuite de Israel. –
  20. Domnul a lepadat tot neamul lui Israel; i-a smerit, i-a dat in mainile jefuitorilor si a sfarsit prin a-i izgoni dinaintea fetei Lui.

 3. Da, ce sa spun! Mare descoperire!

  Insasi Biblia spune, de 3500 de ani incoace (adica de la Moise incoace), ca evreii au avut adesea derapaje spre politeism, care, dealtfel, au fost prompt pedepsite.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii