Noutăți

Relicve submarine ale vechilor civilizații, descoperite în Marea Mediterană

Specialiștii în arheologie submarină au efectuat cercetări într-o zonă a Mării Mediterane, situată în apropierea țărmului israelian, acolo unde urmează să fie construită o importantă conductă de transport al gazelor naturale.

Respectiva zonă, în care a fost descoperit un imens număr de relicve interesante, se află nu departe de un port utilizat de către oamenii din vechime. Portul avea un important rol legat de comerțul desfășurat cu milenii în urmă în bazinul Mării Mediterane și a fost întemeiat acum aproximativ 5000 de ani.

Materialul arheologic descoperit pe fundul mării provine din epoci variate și de la civilizații diferite, având inclusiv origini feniciene și romane. Printre obiectele descoperite sub ape se numără epave cu o vechime milenară, ancore și piese de ceramică. Nu este exclus să fie descoperite și obiecte confecționate din metale prețioase, poate chiar în cantități considerabile.

Perimetrul submarin este cercetat cu ajutorul roboților subacvatici și se are în vedere, acum, elaborarea și aplicarea unui plan de conservare a vestigiilor antice, pentru perioada în care va fi demarată construirea instalațiilor aferente conductei de gaz, care va fi îngropată la o adâncime de 15-20 de metri sub fundul mării.

Descoperirea artefactelor antice a fost efectuată în apropierea portului Dor, situat în nord-vestul Israelului. Acolo se află ruine ce datează din Epoca Bronzului iar orașul este menționat în scrierile egiptene ce datează din secolul XI î.e.n. De-a lungul mileniilor, portul s-a aflat sub stăpânirea asirienilor, fenicienilor, perșilor și romanilor, reprezentând un centru comercial important, străbătut de către drumul comercial numit Via Maris – „Drumul Mării” sau „Drumul Filistenilor”.

Surse: wikipedia.org, dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii