Noutăți

Regina Palmyrei care a cucerit Egiptul, provinciile romane și aproape și-a transformat tărâmul într-un imperiu egal cu cel al celui Roman

  •  
  •  
  •  

Multe legende înconjoară strămoșii Septimiei Zenobia. Soțul ei a devenit rege în anul 260, ridicând Palmira (Siria) la putere supremă în Orientul Apropiat prin înfrângerea sasanidenilor și stabilizarea Orientului Roman.

După asasinarea lui Odaenathus, Zenobia a devenit regenta fiului ei Vaballathus și a deținut puterea de facto pe tot parcursul domniei sale.

În 270, Zenobia a lansat o invazie care a adus sub stăpânirea ei cea mai mare parte a Orientului roman și a culminat cu anexarea Egiptului.

La mijlocul anului 271, tărâmul ei s-a extins de la Ancyra, Anatolia centrală, până în sudul Egiptului, deși ea a rămas subordonată nominal Romei.

Cu toate acestea, ca reacție la campania împăratului roman Aurelian din 272, Zenobia și-a declarat fiul împărat și și-a asumat titlul de împărăteasă (declarând secesiunea Palmirei de Roma).

Romanii au fost învingători după lupte grele; regina a fost asediată în capitala ei și capturată de Aurelian, care a exilat-o la Roma, unde și-a petrecut restul vieții.

Zenobia a fost un monarh cultivat și a promovat un mediu intelectual la curtea ei, care era deschis savanților și filozofilor.

A fost tolerantă față de supușii săi și a protejat minoritățile religioase.

Regina a menținut o administrație stabilă care a guvernat un imperiu multicultural multietnic.

Zenobia a murit după 274 și au fost înregistrate multe povești despre soarta ei. Ascensiunea și căderea ei au inspirat istorici, artiști și romancieri, iar ea este un simbol patriotic în Siria.

Deși unii istorici arabi au legat Zenobia de regina din Saba, relatările lor sunt apocrife. Tradițiile arabe medievale identifică o regină din Palmira numită al-Zabba’, și cea mai romantică relatare a ei provine de la al-Tabari.

Potrivit lui al-Tabari, ea era amalecit; tatăl ei a fost ‘Amr ibn Zarib, un şeic ‘Amālīq care a fost ucis de tanukhizi. Al-Tabari identifică o soră a lui al-Zabba’ drept „Zabibah”.

Jadhimah ibn Malik, regele Tanukhid care l-a ucis pe tatăl reginei, a fost ucis de al-Zabba’. Potrivit lui al-Tabari, al-Zabba’ avea o fortăreață de-a lungul Eufratului și a condus Palmira.

Relatarea lui Al-Tabari nu îi menționează pe romani, Odaenathus, Vaballathus sau sasanieni; concentrându-se pe triburi și relațiile lor, este cufundat în legende.

Deși relatarea se bazează cu siguranță pe povestea Zenobiei, este probabil confundată cu povestea unei regine arabe nomadă semi-legendară.

Cetatea lui Al-Zabba a fost probabil Halabiye, care a fost restaurată de istorica regina Palmyrene și numită Zenobia.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii