Noutăți

REGELE DECEBAL, Ep. 9 – DACII LIBERI de după Decebal

  •  
  •  
  •  

Învingerea lui Decebal de către Traian și cucerirea unei părți a teritoriilor ocupate de geto-daci nu a dus nici dispariția acestora, după cum au pretins unii, și nici la realizarea etnogenezei poporului român, prin amestecarea dacilor cu romanii, după cum susțin alții.

Timp de secole, după războaiele dintre Decebal și Traian, dacii liberi s-au dovedit dușmani redutabili ai Imperiului Roman, aceștia atacând Imperiul în repetate rânduri.

De altfel, retragerea Aureliană de la sfârșitul secolului al III-lea s-a produs ca urmare a presiunii uriașe create de geto-daci și aliații lor asupra romanilor prezenți în Dacia lui Decebal.

În această perioadă de 165 de ani au avut loc mai mut de 10 răscoale și războaie purtate de geto-daci și aliații lor împotriva romanilor. Iar prima confruntare majoră a avut loc la doar 11 ani după războaiele daco-romane din vremea lui Decebal, în anul 117, anul morții lui Traian, când dacii din teritoriile ocupate de romani s-au răsculat, ajutați fiind și de Dacii Liberi din afara Imperiului.

Mai multe informații vă invit să aflați din ultimul episod dedicat Regelui Decebal, unde îl am invitat pe profesorul Mihai Popescu.

Acest episod este sponsorizat de domnul profesor Leon Zăgrean și beneficiază de sprijinul Centrului Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Daniel Roxin


DACIA ART: https://dacia-art.ro/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii