Noutăți

Regatul subteran al lui Bacchus se află… peste Prut. Sunt pivnițe de zeci de kilometri lungime, care adăpostesc milioane de sticle pline cu vinuri alese!

  •  
  •  
  •  

La 18-20 de kilometri de Chișinău se află localitatea Mileștii Mici. Probabil că multă lume nici n-a auzit, până acum, de această localitate basarabeană, în care se află un obiectiv turistic și vinicol cum altul nu mai găsești pe întregul mapamond. Acolo, în Mileștii Mici, se află un gigantic complex de galerii subpământene și pivnițe încăpătoare, la o adâncime ce variază între 30 și 85 de metri și a căror lungime este de… 250 de kilometri. Din acești 250 de km, 55 de kilometri sunt utilizați pentru depozitarea unor vinuri alese, așa cum doar frații noștri de peste Prut știu să facă. Predomină vinurile roșii, în vreme ce vinurile albe și cele de desert au o pondere de 30%.

f
Subteranele de la Mileștii Mici sunt caracterizate de două superlative: cel mai lung ansamblu de beciuri din Europa și colecția cea mai bogată de vinuri de pe continent. Cele mai vechi vinuri datează de acum 43 de ani. La momentul înscrierii în Guinness Book cu titlul de cea mai mare colecție de vinuri de pe continent, beciurile de sub glia Mileștilor adăposteau 1.500.000 de sticle de vin. Acum colecția a crescut, la 2.000.000 de sticle. Oare cine-ar fi crezut că împărăția lui Bacchus (Dionysos) se află în fermecătoarea noastră Basarabie?!

e

Poate că, în drumul său legendar către ținuturile de dincolo de fluviul Indus, pe care intenționa să le cucerească, Dionysos – zeu al fertilității și al viței de vie a făcut un popas între Prut și Nistru, învățându-i pe strămoșii moldovenilor cum să prepare licoarea înmiresmată care, dacă-i băută cu măsură, îl face pe om să simtă o fărâmă din bucuria zeilor.

d

Și poate că pietrele de la Cheile Bâcului, pomenite în scrierile lui Cantemir, Densușianu și Hașdeu, au fost numite astfel după Bacus (Bacchus), celălalt nume al lui Dionysos. Sau, cine știe, poate că Dionysos era în Basarabia la el acasă, deoarece, în mitologie, este considerat un zeu al cărui cult a pornit din lumea tracă de la nord de Balcani, spre a ajunge înspre vest până la Roma și înspre est, până departe, pe meleagurile udate de către fluviul Indus.

b

Foarte probabil, legendele legate de Dionysos au sâmburele lor de adevăr istoric. Cât privește istoria cunoscută a localității Mileștii Mici, aceasta începe cu prima atestare, de la 1655, și este strâns legată de producerea de vinuri.

În interiorul labirintului de galerii temperaturile au valori care oscilează foarte puțin, între 12 și 14 grade Celsius. Angajații care se ocupă de colecția de vinuri se folosesc adesea de biciclete, pentru a se deplasa de-a lungul culoarelor subpământene tixite cu butoaie și butelci de vin de soi.

1

Deși este deja uriașă, colecția de vinuri a Mileștilor se află în extindere. Mai e loc destul, de vreme ce nu este folosită decât o mică parte din lungimea sistemului de tuneluri. Cum au luat naștere aceste galerii incredibil de lungi? Nu, nu vă gândiți la ciudățenii, fiindcă n-au fost săpate nici de uriași, nici de atlanți sau extratereștri!

5

Sunt galerii vechi (sau mai noi) rămase în urma exploatărilor de calcar, fiind opera unor oameni obișnuiți, ce-au depus o muncă titanică. Se spune că tunelurile labirintului subpământean ajung până în marginea Chișinăului.

Dacă, așa cum spune legenda, Dionysos a pornit din Tracia, în vechime, pentru a ocupa India cu oastea sa, vinurile de la Mileștii Mici și-au cucerit, astăzi, locul lor special pe piețele din Taiwan, China, Japonia!

x

3

2

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.atlasobscura.com, wikipedia.org, www.danaeavia.ru, www.milestii-mici.md

Imagini: www.atlasobscura.com, www.danaeavia.ru, www.milestii-mici.md


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii