Noutăți

Redescoperită în 2001, „Atlantida Orientului” se dezvăluie exploratorilor subacvatici prin imagini fascinante. Cândva, cetatea scufundată purta numele de „Orașul Leului”

Orașul chinezesc Shi Cheng a fost inundat în mod deliberat în anul 1959. Apoi a căzut în uitare, pentru multă vreme. Recent, fostul oraș a fost redescoperit. Acum, scafandrii explorează așezarea veche de peste șase sute de ani. Fotografiile subacvatice efectuate sunt pur și simplu extraordinare. Ne dezvăluie o lume încremenită în timp, nesupusă transformărilor ultimelor decenii.

Shi Cheng, orașul scufundat, este numit, adesea, „Atlantida Orientului” sau „Atlantida Chinei”. Este o veritabilă capsulă a timpului care, ocrotită de către apele adânci, ne oferă imagini ale unei lumi apuse. Lumea Chinei imperiale! Grandioasele edificii de piatră de sub ape datează, în majoritatea lor, de pe vremea dinastiei Ming și a dinastiei Qing (intervalul 1368-1912). Fascinanta „Atlantidă a Orientului” se află la 40 metri sub apele lacului Qiandao, în provincia Zhejiang.

c

Spre deosebire de legendara Atlantidă descrisă de către Platon, orașul Shi Cheng – care înseamnă „Orașul Leului” în limba mandarină – a fost inundat deliberat, după construirea barajului Xin’an. Acesta este primul baraj mai înalt de 100 de metri, dintre cele construite în China. În vederea construirii hidrocentralei, au fost mutate aproape 300.000 de persoane. Unele familii aveau un istoric strâns legat de cel al orașului, fiind prezente de secole în acele locuri.

Orașul de sub ape a fost redescoperit în urmă cu 15 ani, când autoritățile chineze au organizat o expediție, pentru a afla ce a mai rămas din frumoasele opere arhitectonice de odinioară. Interesul pentru explorările subacvatice a sporit începând cu 2011, an în care au fost publicate fotografii inedite, din care rezulta că fosta așezare umană și-a păstrat în mare parte aspectul din zilele sale de glorie.

e

Arhitectura „Atlantidei Orientului” este spectaculoasă. Inscripțiile cu valoare istorică, cele 265 de arcade, precum și mulțimea de sculpturi întruchipând lei, păsări și dragoni conferă orașului de sub ape un aspect enigmatic, o înfățișare de lume fantastică. O lume stăpânită, parcă, de către legendarul Neptun și populată de către nereide și alte făpturi mitologice ale adâncurilor.

Deși te-ai aștepta ca un oraș aflat de multă vreme sub ape să se afle într-o stare avansată de degradare, în cazul Shi Cheng-ului nu s-a întâmplat așa ceva. Din contră. Clădirile și statuile de piatră ale multisecularului oraș au rămas intacte, fiind ocrotite față de acțiunea variațiilor mari de temperatură, precum și față de acțiunea de erodare a vântului.

a

f

d

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.bbc.com, www.dailymail.co.uk

Imagini: www.realtytoday.com, www.dailymail.co.uk, www.travelalltogether.com, www.mapsofworld.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Redescoperită în 2001, „Atlantida Orientului” se dezvăluie exploratorilor subacvatici prin imagini fascinante. Cândva, cetatea scufundată purta numele de „Orașul Leului”

  1. cetățeanul tulburat // 8 ianuarie 2017 at 4:58 // Răspunde

    Ceva construcții sunt acum pe fundul mării în estul Taiwanului. Nu prea se discută despre asta…
    Insula Yonaguni nu este departe de acel loc.

  2. Magnific!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii