Noutăți

Reclamele din CER. Planul prin care o companie dorește să pună “panouri publicitare” pe orbita Pământului

  •  
  •  
  •  

Le vedem peste tot pe internet, le vedem pe panourile uriașe de pe marginea drumului, la televizor, în mall-uri, însă încă nu le vedem noaptea pe cer. Vorbim despre reclame și planul neobișnuit al unei companii din Rusia, care dorește să plaseze reclame luminoase direct pe cer.

Conform proiectului celor de la StarRocket, ar urma să fie trimiși mai mulți sateliți în orbita joasă a Pământului, la 400-500 de kilometri de sol. Fiecare satelit va putea reflecta lumina Soarelui și să formeze astfel un pixel. Reclamele ar urma să fie vizibile ochiului de la apusul Soarelui și până la răsărit, Cu alte cuvinte printre carul mare sau alte constelații o să ne sară în ochi în viitor și reclame la diferite produse. Panoul luminos din cer va acoperi o suprafață de 50 de kilometri pătrați și va fi programat pentru a afișa logo-uri de companii pentru oamenii din întreaga lume, pe intervale de șase minute, de câte 3 sau 4 ori pe noapte.

“Peste tot vedem brand-uri și evenimente. Super Bowl, Coca-Cola, Jocurile Olimpice, Mercedes, FIFA etc. Economia este sistemul societății. Divertismentul și reclamele sunt inima acestui sistem. Vom trăi în spațiu, iar umanitatea va începe să exporte cultura sa și în acest mediu. Acesta este mersul lucrurilor”, a declarat Vlad Sitnikov, unul dintre managerii StarRocket.

Totuși, nu toată lumea este încântată de această ideea de a polua și mai mult cerul, fie că vorbim doar de poluare luminoasă. Potrivit astronomilor care fac parte din Asociația Dark Sky, astfel de sateliți care să pună reclame pe cer nu ar face decât să le deranjeze și mai mult observațiile astronomice și așa perturbate de luminile metropolelor aflate într-o continuă expansiune.

“Este o amenințare pentru capacitatea de a efectua cercetări astronomice de la sol. Fiecare dintre acele blitzuri de lumină pe timp de noapte o să interfereze cu echipamentele noastre de surse astronomice “, a declarat astronomul John Barentine pentru Astronomy.com.

Totuși, trebuie să remarcăm faptul că, în timp ce gunoiul spațial este o problemă destul de mare pentru omenire, aceste panouri luminoase formate din sateliți nu vor fi o problemă din punctul acesta de vedere. La altitudinea aleasă, sateliții vor arde fără a produce pagube la reintrare în atmosfera terestră. Ideea celor de la StarRocket este de abia la început și vor mai trece câțiva ani până când va fi pusă în practică, dacă vor primi toate aprobările necesare derulării proiectului inedit.

sursa: https://www.sciencealert.com/a-russian-startup-wants-to-put-advertising-in-low-earth-orbit-because-they-re-capitalist-scum
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii