Noutăți

REACTORUL DE FUZIUNE NUCLEARĂ al britanicilor – încă un pas către obținerea de ENERGIE ELECTRICĂ ÎN CANTITĂȚI NELIMITATE, fără poluare!

Cel mai nou reactor de fuziune din Marea Britanie a fost pus la punct și reprezintă încă un pas către producerea de energie electrică din „energia stelelor” (rezultată din fuziunea atomilor de hidrogen). „Inima” reactorului Tokamak ST40 (reprezentând un nor de gaz încărcat cu electricitate și extrem de fierbinte) ar putea atinge o temperatură uriașă, de 100 de milioane de grade Celsius, anul viitor. Aceste temperaturi sunt necesare pentru inițierea procesului de fuziune nucleară, prin care are loc unirea nucleelor atomilor, reacție acompaniată de către o eliberare colosală de energie.

a

Potrivit producătorilor reactorului (Tokamak Energy), în acest mod va putea fi furnizată, în viitor, energie curată (nepoluantă) către rețeaua de energie electrică a Marii Britanii. Fuziunea presupune plasarea atomilor de hidrogen în condiții de temperatură și de presiune enorme, lucru care duce la unirea lor, cu apariția atomilor de heliu. După ce nucleele de tritiu și deuteriu fuzionează vor lua naștere un nucleu de heliu, un neutron și o uriașă cantitate de energie. De „materie primă” nu vom duce lipsă, hidrogenul fiind prezent pretutindeni!

d

Procesul de fuziune nucleară este cel care generează energie în stele (inclusiv la la nivelul Soarelui) și care le face să emită lumină și căldură. Este, însă, și procesul pe care se bazează forța distructivă  a bombei cu hidrogen. Reactorul britanic de fuziune nucleară la care facem referire a fost construit la Milton Park, Oxfordshire, de către Tokamak Energy. Complexa instalație reprezintă cel mai recent pas dintr-un plan în cinci faze, prin care se urmărește ca energia electrică să fie produsă în mari cantități prin procesul de fuziune nucleară și introdusă în rețeaua de distribuție a energiei electrice din Marea Britanie.

e

Prin fuziune pot fi produse cantități aproape nelimitate de energie curată. Spre deosebire de alte metode de producere a energiei electrice, în cazul fuziunii singurul produs rezultat este heliul, fără a fi generate gaze cu efect de seră. Plasma aflată în inima reactorului de fuziune britanic va atinge o temperatură de șapte ori mai mare decât cea din centrul Soarelui.

f

c

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii