Cunoaste lumea

Noutăți

Războinic din Kazahstan cu un CAP DE LUP în suliță, foarte asemănător cu DRACONUL DACIC. Ce caută o statuie cu un astfel de simbol tocmai în Asia?

  •  
  •  
  •  

Aseară am mers la vernisajul unei expoziții foto organizată de cunoscuta exploratoare româncă Uca Marinescu, care tocmai s-a întors dintr-o expediție fascinantă realizată în Asia unde, într-o vale aflată la… 3.000 de metri înălțime (nu e o greșeală), între munți care ajung la 7.000 de metri sau mai mult, trăiește enigmatica populație Hunza, cea care ajunge cu ușurință la vârsta de 120 de ani. Practic, unul dintre ghizii pe care i-a avut acolo a fost un bărbat de 110 ani care a mers alături de ceilalți călători chiar și câte 10 ore pe zi, tocmai pe coastele munților. Dar despre Valea Nemuritorilor, cum mai este numită această zonă, puteți afla mai multe în emisiunea în care am avut-o invitată pe doamna Uca Marinescu (poate fi vizionată mai jos).

Despre altceva vreau însă să vă vorbesc în acest articol… În expoziția foto pe care am admirat-o la vernisajul de aseară (și pe care o puteți vedea și dumneavoastră până pe 30 noiembrie, la etajul 7 al clădirii Uzin Export de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, lângă Spitalul de copii, între ora 10:00 și 17:00), am descoperit cu surprindere o fotografie făcută în Kazahstan care ne arată o statuie cu un războinic kazah ce ține în mână ceva care seamănă izbitor cu draconul dacic. După cum puteți vedea și dumneavoastră, este în mod limpede un cap de lup aflat în vârful unei sulițe, cu limba scoasă, din care pornesc mai multe fâșii de pânză, exact ca în cazul draconului dacic. Doar că nu se continuă cu un corp de șarpe…

Dicutând cu domnia sa, mi-a mărturisit că a fost la rândul ei uimită de această statuie atunci când a văzut-o, dar că nu i-a găsit încă o explicație. Mi-a promis însă că va lua legătura cu consulul Kazakhstanului din România, pe care îl cunoaște, pentru a afla care este semnificația și istoria acestei statui. Sper ca în câteva zile să vă pot povesti mai multe…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

statuie-kazahstan

statuie-kazahstan-2

CALATORIE ÎN VALEA HUNZA – TĂRÂMUL NEMURITORILOR


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

6 Comments on Războinic din Kazahstan cu un CAP DE LUP în suliță, foarte asemănător cu DRACONUL DACIC. Ce caută o statuie cu un astfel de simbol tocmai în Asia?

  1. ,,Trebusoara” poate fi foarte veche si legata de existenta ,,printului lup”.Dracon,Dragon…suna mai bine,nu-i asa!?Dar Balaur- Baal-aur!Tot citim in documente si ne minunam ,intrebind;,,Cine a facut lucrurile astea?Cum cine,noi!Creerea copiei).Sigur?Nu domnule, n-a mai fost nimeni pe aici!(distrugerea originalului).Calul, este un cal echipat de lupta(assirian sau nu!),poate unul dintre ,,Ducipali”.Eu zic sa ne ferim putin, chiar si de aceia care ne fac cadouri!:))

  2. Cuvintul ,,BAL”,petrecere asociata cu evenimente importante in viata oamenilor(recolta de vara ,de toamna,strugurii,ETC.), poate veni de la asa zisa nunta a printului cu aleasa lui,la care toata lumea a participat.Volk(lup in rusa sau cu sensul de popor la germani)-bolk,Wulf-bulf,wolf-bolf,warg-barg-diferente de pronuntie-ar putea proveni de la numele acestuia(Baal-daca doriti mai puteti adauga ceva…:))).La fel numele sarbatorii se pronunta cam la fel si inseamna acelasi lucru.In graiul nostru,denumirea mai veche,lup-lupi;luptatator puternic,dur(asociat poate cu piatra) este bazata pe insusirile lui;nu lupta cind este singur decit daca nu are incotro.Dar cind este motivat(in haita) este puternic si crud.Atitudinea lui in fata mortii este demna(prins in cursa fara posibilitate de scapare,a intors doar capul in alta parte!),Nu este imposibila acceptarea unui om in haita…he,he..
    -Ba’nepoa’! Tu stii ce sa faci aci,la cules de cucuruz!
    -Stiu tete,ca m-am uitat asara, pe Discovery!

  3. cristian c. n. // 23 noiembrie 2016 at 16:09 // Răspunde

    Razboinic sarmat.

  4. Trezirea conştiinţei naţionale în Kazahstan a dus artiştii către regândirea spirituală a moştenirii străbunilor şi a simbolurilor vechilor locuitori. Astfel, simbolul naţional al independenţei şi identităţii Kazahstanului este „Războinicul de aur”, un războinic scit, al cărui kurgan a fost descoperit în anul 1969 la nord de Sogdiana. Comorile, cele peste 4000 de piese, se află acum la Muzeul Naţional de Istorie din Astana. În faţa intrării acestuia se află un monument deosebit, o fântână cu patru războinici călare, decoraţiile lor fiind copii ale artefactelor descoperite în camera de aur (din comentariul unui vizitator).
    http://mfa.gov.kz/mobile/demos/resources/C9_ASTANA/c9p2/04.jpg

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii