Noutăți

Război între Turcia și… Wikipedia: accesul la cunoscuta enciclopedie online a fost blocat. Se îndreaptă Turcia către un regim dictatorial?

Guvernul de la Ankara a considerat că Wikipedia a portretizat Turcia ca pe un stat coordonator al grupărilor teroriste și, în aceste condiții, relatează CNN, oficialii de la Ankara au solicitat Wikipediei să înlăture conțintul incomod. Lucru pe care Wikipedia l-a refuzat!

Urmarea acestui refuz a fost (sâmbătă) blocarea accesului la Wikipedia, pe teritoriul turcesc. În același timp, guvernul turc a declarat, după cum informează CNN, că accesul la Wikipedia va fi permis din nou după ce vor fi îndeplinite solicitările Turciei (privind înlăturarea conținutului deranjant).

Turcia nu admite, în ruptul capului, să fie asociată, la modul declarativ, cu activitățile teroriste. Însă, după cum arată unul dintre membrii guvernului de la Ankara (mai exact ministrul transporturilor, afacerilor maritime și comunicațiilor), unele articole și comentarii vizibile pe site-ul celei mai populare enciclopedii online indică Turcia ca un stat aflat „în coordonare și aliniat” cu grupurile teroriste.

b

Ministrul turc a afirmat că Wikipedia a devenit o sursă de informații care duce o campanie de defăimare a Turciei pe arena internațională și că a fost notificată să elimine conținutul acuzator, dar că organizația non-profit n-a dat curs cererii.

Să ne amintim că nu este prima dată când Turcia blochează accesul la unele site-uri. Anterior, a mai fost blocat accesul utilizatorilor de internet la rețele de socializare precum Twitter sau Facebook. Și nu întâmplător, ci, de regulă, pe durata unor vehemente proteste contra conducerii țării.

Accesul la Wikipedia va fi, probabil, permis din nou. Dar în contextul în care puterile președintelui Turciei au fost extinse, iar tendințele de cenzură și autoritarism se repetă cam des, răsare o legitimă întrebare: nu cumva asistăm la nașterea unei dictaturi cu nostalgii otomane, în puternicul stat aflat la doar câteva sute de kilometri de România?

Cu o Turcie guvernată după regulile lui Mustafa Kemal Atatürk, România a avut relații amicale. Însă cu Imperiul Otoman, țările române (și toți ceilalți vecini) au avut de furcă veacuri la rând!

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: cnn.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii