Noutăți

Râul “de argint”, cel mai larg… estuar din lume

Río de la Plata sau „Râul de argint” este gura de vărsare a fluviilor Paraná și Uruguay în Atlantic. Acesta a fost descoperită în 1516 de Juan Díaz de Solís, a cărui corabie a naufragiat aici, unde a întâlnit băștinași care purtau podoabe de argint. Apele lui Río de la Plata sunt tulburi, pline cu mâl. Navele mari pot ajunge la Buenos Aires numai prin canalele adâncite artificial.

Geografii susțin că Río de la Plata nu este tocmai un râu, ci un estuar în care se varsă râurile Uruguay și Paraná. Dar în Argentina și Uruguay, este considerat un râu. Pentru cei care îl consideră un râu, acesta este cel mai larg râu din lume, cu o lățime maximă de aproximativ 220 kilometri. Pentru alții, este cel mai larg estuar din lume. Are o lungime de 290 km.

Astăzi, țărmurile Río de la Plata sunt unele dintre zonele cele mai dens populate din Argentina și Uruguay. Buenos Aires, capitala cosmopolită a Argentinei și centrul uneia dintre cele mai mari aglomerări urbane din lume, se află pe țărmurile sale. Capitala Uruguayului și cel mai mare oraș al său, Montevideo, se află, de asemenea, pe malul Río de la Plata.

Primul european care a condus o expediție aici a fost exploratorul Aleixo Garcia, care a traversat aproape întregul continentul sud american. În drumul său spre coastă, Garcia a murit fiind atacat de băștinași, însă supraviețuitorii expediției au adus în Europa suficiente metale prețioase, în special argint, pentru a-și colora povestea și a inspira și alți aventurieri europeni să se lanseze în expediții similare în zonă.

rio-de-la-plata-16 rio-de-la-plata-46 rio-de-la-plata-22

sursa: Britannica / Wikipedia / New World Encyclopedia

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii