Noutăți

Raportul CIA despre trupele de şoc MAI din primii ani de comunism

  •  
  •  
  •  

Un raport detaliat păstrat în arhivele CIA dezvăluie lucruri mai puţin ştiute despre trupele de intervenţie române din primul deceniu de comunism.

Un raport secret al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a Statelor Unite ale Americii, întocmit în 12 iulie 1962, dezvăluie lucruri puţin cunoscute despre modul în care erau instruite temutele trupe de intervenţie (de şoc) ale Ministerului de Interne (MAI) din România primelor decenii de comunism.

Documentul desecretizat şi publicat în arhiva digitală a CIA oferea detalii despre organizarea şi modul de funcţionare al unităţilor militare, despre felul în care erau recrutaţi tinerii care doreau să facă parte din trupele de şoc, despre instrucţia şi misiunile pe care le primeau, dar şi detalii „de culoare” cu privire la activitatea şi intervenţiile lor.

Primul test pe care trebuiau să îl treacă românii care îşi doreau să intre în rândul trupelor MAI era cel al dosarului personal, analizat temeinic de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Tinerii trebuiau să aibă origini proletare. Mai puţin preferabili, dar totuşi acceptabili, erau cei proveniţi din rândul clasei de mijloc şi al ţărănimii, cu condiţia să nu fi fost proprietari de pământuri sau cu profesii.

Recruţii trebuiau să fie membri de partid sau ai Uniunii Tineretului Muncitoresc (UTM). Importantă era şi pregătirea fizică, bolnavii şi cei cu afecţiuni cronice fiind excluşi din procesul de recrutare. (Mai mult: Adevărul)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii