AIM radionica curs online

Noutăți

RAPORT STRATFOR: România se va reîntregi iar Rusia își va pierde statutul de imperiu

Articol preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul LUPUL DACIC, deschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28): Agenţia americană de analize geopolitice Stratfor făcea, în 2015, câteva previziuni spectaculoase pentru următorii 10 ani, care ne vizau direct. Având în vedere  Centenarul Marii Uniri în care tocmai am intrat, credem că e potrivit să le reamintim. În perioada 2015-2025 – spuneau specialiștii Stratfor –  vom asista, pe de o parte, la o dizolvare a Federaţiei Ruse, iar pe de altă parte la o recuperare a teritoriilor pierdute, în favoarea Uniunii Sovietice, de către țările care au intrat în sfera de stăpânire a acesteia, în urma înțelegerilor cu aliații din al doilea război mondial..

Conform previziunilor Stratfor, România ar urma să joace un rol important într-o coaliţie antirusească din care vor face parte Polonia şi Ungaria.

 „Ne aşteptăm ca Polonia să fie liderul unei coaliţii antiruseşti în care va avea de jucat un rol important şi România, în prima jumătate a următorului deceniu. În a doua jumătate a deceniului, această alianţă va avea un rol de jucat în redefinirea graniţelor Rusiei şi în revendicarea unor teritorii pierdute prin măsuri formale şi informale” – scriu analiştii Stratfor. Atât România cât şi Polonia vor beneficia de Parteneriatele strategice cu SUA. „Atunci când o putere mondială intră într-o relaţie strategică cu un stat partener, este în interesul acelei puteri mondiale să transforme economia acelei ţări pentru a deveni cât mai puternică şi cât mai stabilă atât social, cât şi militar. Polonia se va afla în această poziţie în raport cu SUA, la fel şi România. Washington-ul şi-a arătat interesul în această zonă” – se arată în raport.

În opinia experţilor Stratfor, Uniunea Europeană va suferi, de asemenea, schimbări importante după criza refugiaţilor, urmată de criza economică. Pentru liderii europeni, o problemă în plus va apărea după ce populaţia va insista ca tot mai multe decizii să fie luate la nivel naţional, nu comunitar. Astfel, blocul comunitar va rezista numai datorită unor tratate bilaterale sau multilaterale izolate, chiar dacă în interior vor apărea diverse tabere oponente.

Iată cum arată descrierea viitoarei fragmentări a Rusiei în viziunea analiştilor Stratfor: “În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria şi România vor încerca să recupereze regiuni pierdute în favoarea ruşilor în diverse momente. Vor acţiona astfel încât să atragă Belarus şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea ruşilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrală va intra într-o perioadă de instabilitate. În nord-vest, regiunea Karelia va căuta să se alăture Finlandei, iar în estul îndepărtat, regiunile de coastă mai apropiate de China, Japonia şi Statele Unite decât de Moscova vor începe să se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor căuta neapărat autonomia, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune împotriva Moscovei, dar slăbirea capacităţii Moscovei de a sprijini şi controla Federaţia Rusă va crea un adevărat vid. Ce va continua să existe în acest vid vor fi fragmentele Federaţiei Ruse”

Analiștii Stratfor sunt de părere, de asemenea, că Statele Unite ale Americii vor rămâne în poziţia de lider economic, politic şi militar mondial.

Miron Manega

certitudinea 6

Căutați nr 6 al ziarului CERTITUDINEA în toate chioșcurile de ziare din țară și la magazinul LUPUL DACIC din Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on RAPORT STRATFOR: România se va reîntregi iar Rusia își va pierde statutul de imperiu

  1. Hi-hi-hi! Nu va suparati, astia ce-au tras pe nas? Stratfor o fi ONG-ul lui Vanghelie?

  2. Acesta a fost latratul unui catelus dresat de americani… Lasati-l sa latre, pe ursul din rusia nu-l deranjeaza inca…

  3. Rusia are 110 minoritati iar majoritatea vor independenta de inchisoarea natiilor numita rusia de saracie,coruptie,betie.asa ca nu e de mirare.

  4. Multe droguri mai circula pe acolo :)))))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii