Noutăți

Raport al ONU: PESTICIDELE NU SUNT ABSOLUT NECESARE pentru securitatea alimentară globală. Și atunci, de ce suntem otrăviți în continuare?

Canalele oficiale de comunicare sunt folosite, adeseori, pentru a transmite obsesiv mesajul că este nevoie de cantități tot mai mari de pesticide pentru protecția față de diverșii dăunători a culturilor agricole, precum și a proviziilor de alimente, care asigură hrănirea populației planetei. Dar un recent raport al ONU arată că teoria căreia pesticidele sunt indispensabile pentru securitatea alimentară a națiunilor este doar un mit.

Potrivit „The Guardian”, raportul ONU denunță practicile corporațiilor producătoare de pesticide, acestea fiind acuzate de „negare sistematică a efectelor dăunătoare”, „marketing agresiv, lipsit de etică” și intervenții pe lângă diferitele guverne în vederea obstrucționării proceselor de introducere a restricțiilor la folosirea pesticidelor.

a

Raportul evidențiază că pesticidele au un impact catastrofal asupra mediului ambiant și sănătății umane, în vreme ce nu ajută cu nimic la combaterea foametei, în țările lumii a III-a. Piața pesticidelor este una în care se vehiculează sume mai mari de 50 de miliarde de dolari, an de an, în vreme ce numai din cauza intoxicațiilor acute cauzate de către pesticide își pierd viețile circa 200.000 de persoane, anual.

Hilial Elver, raportor special la ONU, a declarat că: „Utilizarea mai multor pesticide nu are nimic de-a face cu eradicarea foametei. (…) noi suntem capabili să hrănim 9 miliarde de oameni, în ziua de azi. Producția de alimente este în creștere, dar problema principală este legată de sărăcie, inegalitate și distribuție.”

Creșterea producției de pesticide pare să ofere beneficii doar marilor companii, care le produc și le distribuie.

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: inhabitat.com, www.theguardian.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii