Noutăți

Radiaţii nucleare detectate deasupra Europei. Sursa provenienței este necunoscută…

Radiaţii nucleare în cantități mici au fost detectate în mai multe țări din Europa, iar sursa lor rămâne, cel puțin pentru moment, nedescoperită. În luna ianuarie, în nordul Finlandei au fost detectați primii izotopi radioactivi de iod-131. Ulterior, urme ale prezenței acestuia au fost semnalate și în Polonia, Cehia, Germania, Franța sau Spania.

Iod-131, este un important radioizotop de iod. A fost descoperit de către Glenn Seaborg și John Livingood în 1938, după mai multe cercetări desfășurate în cadrul Universității Berkeley din California. Acesta este asociat cu energia nucleară, proceduri medicale de diagnostic și tratament, precum și producția de gaze naturale. De asemenea, joacă un rol major în fisiunea nucleară. Iod-131 este foarte radioactiv. din fericire, însă, cantitățile detectate acum sunt destul de reduse și nu afectează sănătatea populației, cel puțin astea sunt asigurările date de autoritățile din țările mai sus amintite.

Totuși, indiferent de cantitatea emisă în atmosferă rămâne întrebarea de unde provine acesta? Potrivit celor de la iflscience, nu este nicio îndoială faptul că radiațiile sunt dintr-o cauză artificială, ceva creat de om și nu departe de noi, cel mai probabil în Europa de Est. Însă ce anume nimeni nu știe cu exactitate. În cazul unor teste sau dezastre nucleare, fiecare țară are obligația de a-și anunța atât populația cât și țările vecine cu posibile contaminări, însă niciun stat nu și-a asumat vreo vină în cazul acestui incident.

Niveaux en Iode 131 (valeur +/- incertitude) sous forme aérosol dans l’air (µBq/m3)

sursa: iflscience.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii