Noutăți

Rachetele hipersonice și pericolele generalizării lor. Ce state au dezvoltat, până acum, arme de acest tip?

În prezent, există trei state care dezvoltă rachete hipersonice. Acestea sunt, evident, mari puteri militare: Statele Unite, Rusia și China. Dar avertismentul experților legat de aceste rachete este clar: ele ar putea provoca distrugeri imense, deoarece sunt dificil de contracarat, și chiar ar putea provoca declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial. Un raport îngrijorător sugerează că răspândirea acestei noi categorii de arme ar putea pune în pericol atât statele mici, cât și pe cele mari, puternice, în cazul în care s-ar acutiza un conflict. Din acest motiv, experții militari le recomandă celor trei mari puteri militare să nu livreze rachete hipersonice sau componente importante ale acestora către alte state.

Un raport recent, realizat de către RAND Corporation, California, evidențiază pericolele asociate folosirii rachetelor hipersonice, capabile să zboare cu viteze de peste 5000 km/h. Această viteză impresionantă, cu mult mai mare decât cea a rachetelor clasice, îngăduie penetrarea unor sisteme defensive anti-rachetă și reduce drastic timpul de reacție avut la dispoziție de către forțele armate ale statului atacat. Astfel, daunele provocate, dar și represaliile ulterioare, pot fi cumplite!

Racheta hipersonica

În afară de cele trei state enumerate, avansate în domeniul rachetelor hipersonice, au început să exploreze modalitățile de realizare a acestora și unele state din Europa de vest, precum și Australia, Japonia sau India. Tehnologia s-ar putea extinde cu rapiditate și, în acest context, Richard Speier, autor al studiului, susține că proliferarea rachetelor hipersonice, ca mijloc combativ, ar putea duce la izbucnirea unui război la scară mare.

Rachetele balistice tradiționale sunt capabile să atingă viteze mari, dar pot fi interceptate. Ele pot avea, la bord, focoase nucleare sau încărcătură convențională. Rachetele hipersonice sunt mai mici, ghidabile (apte de manevre comandate de la distantă) și proiectate să transporte o încărcătură explozibilă convențională. Experții avertizează că nu avem la dispoziție mai mult de un deceniu pentru a preveni proliferarea rachetelor hipersonice.

Ei sugerează, de asemenea, că, la nivelul comunității internaționale, ar trebui să se țină sub control cu strictețe tranzacțiile având ca obiect hardware-ul și tehnologiile folosite pentru rachetele hipersonice. Unii dintre specialiști sunt de părere, chiar, că ele ar trebui interzise. Mark Gubrud, fizician și profesor la University of North Carolina avertizează că rachetele hipersonice ar putea fi dotate cu focoase nucleare și apoi folosite pentru atacuri, fiind dirijate, după lansare, astfel încât să nu fie detectate de către radarele concepute anume pentru detectarea rachetelor balistice tradiționale.

racheta

Hipersonic

Surse: www.independent.co.uk, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Rachetele hipersonice și pericolele generalizării lor. Ce state au dezvoltat, până acum, arme de acest tip?

  1. cetățeanul tulburat // 10 octombrie 2017 at 17:07 // Răspunde

    Un al trei-lea război mondial nu poate exista că s-ar distruge planeta toată, dacă nu cumva s-ar putea transforma într-o nouă centură de asteroizi, problema e să nu intrăm în conflict cu câteva civilizații din galaxie că ne-ar distruge instant, nu avem unde să ne ascundem/ferim…bandiții planetei care ne țin captivi și în întuneric sunt: Lockheed Martin Skunkwork, Northrop Grumman, Boeing Phantom, EG&G, Raytheon, URS Corporation și altele. Nici nu vreți să aflați cu ce se ocupă nenii ăștia! Filmele SF executate la Hollywood nu numai că au de unde să se “inspire” dar prezintă frânturi de tehnologii care nu sunt de pe planeta asta.

  2. cetățeanul tulburat // 10 octombrie 2017 at 22:02 // Răspunde

    Dacă ești curios…știi tu, există o vorbă…caută și vei găsi!
    …te descurci tu, ești băiat mare!
    Într-adevăr…e plină lumea de mincinoși…În special toate trusturile media de pe planetă fac parte din rețeaua de spălare a creierului în masă…ne țin ocupați cu tot felul de fumigene, scandaluri și alte nimicuri…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii