Noutăți

Răbdare și tenacitate: vreme de 36 de ani, un țăran chinez a cioplit în stâncă un canal, pentru a aduce apa în satul său!

  •  
  •  
  •  

Caowangba este un mic sat din China, care, în 1959, a fost pus în fața unei mari probleme. Un fenomen de secetă durabilă a cauzat secarea tuturor surselor de apă din zonă, cu excepția unui puț. Totuși, acea unică sursă de apă potabilă nu era suficientă pentru toți oamenii localității din provincia chinezească Guizhou. Mai mult, din cauza uscăciunii a fost afectată și singura orezărie a satului, fiind periclitată siguranța alimentară a locuitorilor. Cum lipsa de apă a persistat și în anii următori, o parte dintre săteni planificau să plece în alte zone, mai prielnice. Însă nu și țăranul Huang Dafa!

d

Huang Dafa a decis să sape un canal de 10 kilometri, pentru a aduce iarăși apa în satul său. Proiectul inițial a fost ușor de întocmit, dar mai greu de pus în practică, din cauza zonei stâncoase pe care trebuia să o parcurgă micul canal. Ajutat de câțiva dintre consătenii săi, harnicul Huang Dafa s-a apucat de treabă, dar marile dificultăți i-au făcut, la o vreme, să abandoneze munca.

f

Totuși, proverbiala răbdare sau perseverență chinezească („picătura chinezească”) nu s-a lăsat dezmințită. Huang Dafa și-a reluat lupta cu stânca dură. După 36 de ani, Dafa a reușit, în ciuda tuturor criticilor și opiniilor marcate de scepticism, să-și preschimbe visul în realitate și să aducă în localitatea sa apa de care toată lumea avea mare nevoie. După această muncă titanică, mulți îl compară pe ambițiosul chinez cu personajul mitologic Yu Gong, a cărui determinare i-a determinat pe zei, spune legenda, să mute munții din calea sa.

g În tinerețe, Dafa a luat hotărârea de a sfida așa-zisul imposibil și de a aduce apa în satul său, privind-o ca pe un obiectiv pentru o viață. Mai târziu, împreună cu camarazii săi, care îi împărtășeau viziunea, Dafa s-a implicat total, într-o muncă migăloasă, periculoasă, care implica escaladarea sau coborârea a sute de metri, pe frânghii, pentru a ajunge în locurile prin care canalul trebuia săpat în peretele vertical al stâncii. Altă cale nu exista!

i

O primă tentativă de construire a canalului a dat greș, după un deceniu de eforturi. Dar n-a fost o muncă de Sisif, deoarece tot a rămas ceva util, după acea primă încercare: a fost săpat în stâncă un tunel care permite accesul mai ușor și mai rapid în localitate.

Pentru a-și duce munca la bun sfârșit, Dafa a trebuit să se dedice studiului ingineriei, pentru câțiva ani, după care și-a planificat munca în cele mai mici amănunte. Următoarea dificultate pe care a învins-o a fost convingerea sătenilor să îl susțină în noua tentativă de construire a canalului. La începutul anilor ′90, a început iarăși lupta anevoioasă cu piatra dură.

h

Uneori, muncitorii coordonați de către Dafa dormeau în chilii săpate în peretele vertical de calcar, pentru a evita escaladarea repetată a stâncii. În caz de urgență, intervenția în zonă ar fi fost foarte dificilă. În 1995, noul canal a fost isprăvit și un șuvoi abundent de apă proaspătă și-a găsit drumul, pentru prima dată, către Caowangba.

e

Ca o încununare a muncii sale în slujba comunității, Huang Dafa a făcut și demersurile necesare, pe lângă autorități, pentru electrificarea izolatei sale localități, lucru care s-a petrecut în același an cu finalizarea canalului. Astăzi, comunitatea din Caowangba prosperă, se dezvoltă: cuprinde 1200 de suflete și produce, an de an, circa 400 de tone de orez.

c

Ajuns la respectabila vârstă de 82 de ani, temerarul și tenacele Huang Dafa își privește realizările cu satisfacția unei vieți puse în slujba semenilor. Iar „picătura chinezească” s-a transformat într-un șuvoi viguros, aducător de viață și prosperitate, într-un sat pe care mulți voiau să-l părăsească!

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.odditycentral.com, inhabitat.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii