Noutăți

Povestea sclavilor europeni din Nordul Africii. O filă de istorie mai puțin cunoscută

 •  
 •  
 •  

Cu toții am citit despre, și am condamnat totodată, comerțul cu sclavi din Africa ce a avut loc între secolele al-XVI-lea și al-XIX-lea. Însă o filă mai puțin cunoscută din istorie ne vorbește despre un alt tip de sclavie răspândit în Nordul Africii de către pirații din Marea Mediterană începând din jurul anului 1600. Este vorba despre cea a europenilor care erau capturați și vânduți în actualele teritorii ale Marocului, Algeriei, Tunisiei sau Libiei.

Captured victims arrive on the Barbary coast

Oricine călătorea în acele timpuri în Marea Mediterană era supus riscului de a fi capturat și vândut. Mai mult, pirații nu se sfiau să atace așezările europene de pe coasta bătrânului continent în căutare de oameni tineri și în putere pentru comerț. Un exemplu este satul Baltimore, din Irlanda anului 1631, când întreaga suflare a fost capturată de pirații din Mediterana. Ca urmare a acestei tragedii, numeroase orașe ce aveau ieșire la mare sau ocean și nu erau păzite, au fost abandonate de locuitorii lor până în secolul XIX.

Istoricul Robert Davis, autor al cărții „Creștinii sclavi, Musulmanii stăpâni”,susține că istoria sclavagismului european a fost minimalizată sau ignorată deoarece mediul academic occidental a preferat să-și trateze strămoșii mai degrabă ca pe niște eroi, ce au colonizat și influnețat lumea, decât ca pe niște victime în anumite perioade de timp. Se estimează că peste 1 milion de europeni creștini au fost prinși și vânduți ca sclavi până în jurul anului 1780.

Viața ca sclav

La fel ca și sclavii africani, și europenii capturați de pirați aveau un viitor sumbru. Mulți mureau din cauza foamei, a lipsei de apă sau a bolilor, pe nave, până să ajungă în Nordul Africii. Iar cei care supraviețuiau drumului erau expuși în piețele de sclavi pentru a fi examinați de cumpărători. De obicei, bărbații erau luați la muncă în carierele de piatră sau ca văslași pe ambarcațini, în timp ce femeile erau folosite pentru gospodărie sau sex. Cei care nu își găseau un stăpân erau trimiși în închisori supraaglomerate numite “bagnios” și lăsațI în voia sorții.

Galley Slaves of the Barbary Corsairs

Sfârșitul înrobirilor

Activitatea de prindere și vânzare a europenilor de către acești pirați a început să se diminueze în a doua parte a secolului al 17-lea, când marile puteri europene au început atacurile susținute în Marea Mediterană.

Cu toate acestea, de abia în primii ani ai secolului al 19-lea, ripostele au avut efectul scontat, pirații fiind forțați să accepte încetarea definitivă a înrobirii creștinilor, deși tranzacționarea de sclavi non-europeni fusese lăsată să o continue fără a fi deranjați de cineva.

sursa: http://www.bbc.co.uk/history/british/empire_seapower/white_slaves_01.shtml

sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_slave_trade

sursa text/foto: http://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/white-slaves-barbary-002171


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

13 Comments on Povestea sclavilor europeni din Nordul Africii. O filă de istorie mai puțin cunoscută

 1. Nu este adevarat.inainte sa postati informatici mai bine cititi bine carri le de i storie

  • Ba este adevarat , am vizitat catacombele din Meknes si din alte orase unde au fost schingiuiti cerstinii si apoi martirizati , nici nu va puteti inchipui ce infiorator este. Vizitati tarile din Africa de nord si va veti convinge singuri

 2. Interesant, stiti daca este cartea lui Davis in romana? As vrea sa o citesc. Olimipia invata sa scrii corect, apoi apuca-te de citit istorie. Ai trait tu atunci ca sa stii adevarul?

 3. movila tudor // 15 iunie 2015 at 12:24 // Răspunde

  Multumim, uita-ti aici un documentar pe tema asta: https://www.youtube.com/watch?v=OBfwlMYu068

 4. Dimpotriva este foarte adevarat;comertul cu sclavi europeni a continuat in secolul XIX cazuri izolate fiind si in sec.XX.

 5. https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Barbary_War
  americanii au inceput razboiul impotriva lor

 6. mihaela samson // 15 iunie 2015 at 14:13 // Răspunde

  Bun,multumesc frumos domnule Roxin, pentru articol. Sunt atat de multe lucruri pe care din cauza cenzurii nu le cunoastem despre lume, la mai multe articole de acest gen si mai putin cancan

 7. E, și ce? Suntem chit. Bine că acum suntem “egali” din punct de vedere etnic, ca să fim cu toții sclavii unora.

 8. …. da’ romania de dupa ”revolutie”, ce a ajuns oare ???? o tara exportatoare de sclavi,
  in occident, de la cules de capsuni, la spalat cururi de batrani ….

 9. Cum dracului sa fie adevarat ma Angi? Tu ai citit cu atentie? Ia mai citeste inca o data chestia asta:
  “Un exemplu este satul Baltimore, din Irlanda anului 1631, când întreaga suflare a fost capturată de pirații din Mediterana.”
  Tu stii unde este Irlanda? Care e legatura Irlandei cu Marea Mediterana?

 10. Mai divers,dar funcționează și azi.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii