Cunoaste lumea

Noutăți

Puterea vindecătoare a incubării viselor…

  •  
  •  
  •  

În lumea antică, multe culturi au construit complexe de temple dedicate zeilor lor vindecători – Imhotep în Egipt și Asklepios în Grecia, de exemplu.

Acești zei au fost recunoscuți ca având puterea de a vindeca solicitanții de o varietate de afecțiuni din somn și din visele sacre.

Cei care doreau vindecarea puteau parcurge multe sute de kilometri pentru a ajunge la un astfel de templu, lucrând prin perioade de post și purificare, participând la ritualuri de invocație, băut apă din izvoare sfinte, bogate în minerale și respectând o varietate de alte obiceiuri devoționale înainte, așezându-se pe jos pe o „piele sacră” (numită kline în greaca veche – din care derivăm clinica) pentru a aștepta o reverie curativă. Acest proces a fost numit incubație – „a se întinde”.

Oare știința modernă respinge ideea că o ființă umană are un suflet direct? La suprafață, medicina farmaceutică contemporană pare să aibă cu siguranță un interes foarte mic în problemele spiritului – care era tradiția din centrul artelor vindecătoare folosite de strămoșii noștri.

Cercetările științifice actuale validează totuși veridicitatea efectului placebo și eficacitatea tratamentelor terapeutice care vizează mintea inconștientă și sistemul nervos autonom, cum ar fi – hipnoza, meditația, metoda Feldenkrais și postul.

Starea de spirit are în mod clar o influență profundă asupra sănătății fizice a oricărui individ. Doar dovada puterii placebo arată cum credința și sugestia trebuie uneori să activeze inconștient sistemul de întreținere natural al corpului – homeostazia.

Aceste procese inconștiente ar putea fi mai ușor accesibile unui pacient în timpul somnului. Efectul placebo s-ar putea încorpora în timpul somnului, când climatul pentru vindecare și regenerare este optim și anumite gene sunt pornite, care sunt întotdeauna oprite în timpul orelor de veghe.

Scribii de la Epidaurus țineau evidențe detaliate ale viselor și experiențelor de vindecare ale pacienților lor, acestea fiind numite Iamata. Cea mai mare vindecare pe care o putea primi a fost o vizită a lui Asklepios însuși.

Aceste întâmplări au fost documentate cu sârguință și afișate în tot sanctuarul, aproape ca propagandă și publicitate. Asklepios s-ar putea să vină la tine în vis și să efectueze un fel de intervenție chirurgicală psihică – rezultând adesea într-o vindecare total spontană.

Altfel, un vis poate sugera un remediu disponibil sau poate necesita interpretarea unui preot din templu.

Activitățile pacientului în timpul orelor de veghe au fost proiectate cu atenție astfel încât să se conecteze cu mintea inconștientă, sufletul, psihicul.

Când în cele din urmă a sosit timpul pentru somnul sacru și a venit rândul inconștientului să domine, ar putea avea loc o vindecare reală.

Prin acest mijloc, prin vise, s-ar putea ajunge cu adevărat să „te cunoști pe tine însuți” și să experimentezi eternitatea divină pe care o avem cu toții în noi.

Când intri în locuința zeului

Care miroase a tămâie, trebuie să fii pur

Iar gândul este pur atunci când gândești cu evlavie.

Foto Templul lui Asklepios (Wikipedia)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii