Noutăți

Puterea naturii: O bucată de mari dimensiuni din Hawaii s-a prăbușit în ocean (video)

  •  
  •  
  •  

În ajunul Anului Nou, aproximativ 9 hectare din delta de lavă hawaiană Kamokuna s-a prăbușit în ocean, declanșând valuri uriașe și explozii de rocă vulcanică nemaiîntâlnite. Delta Kamokuna se formează ori de câte ori lava degajată de vulcanul Kilauea întâlnește Oceanul Pacific. Răcindu-se rapid formând noi terenuri. Este un loc extrem de frecventat de turiști, iar cinci dintre aceștia au fost surprinși și răniți destul de grav de fenomenul petrecut la sfârșitul anului trecut.

d

Întreaga deltă Kamokuna măsura 10,5 hectare, ceea ce înseamnă că acum a dispărut aproape în totalitate, inclusiv platforma construită special pentru observații turistice. Traficul aerian și maritim au fost temporar închise.

“Din fericire, nu au existat aeronave sau nave care să se afle în zonă în momentul colapsului”, a declarat Park Cindy Orlando, reprezentant al Parcului Kamokuna.

Potrivit autorităților din Hawaii, fenomenul a început în jurul orei 14:00, lucru ce a dus automat la închiderea zonei. Totuși, în jurul orelor 19:00, mai mulți turiști au sfidat măsurile luate de autorități și au dorit să vadă pe viu această demonstrație de putere a naturii, neascultare care era să se încheie tragic, cinci dintre aceștia fiind răniți grav de către ploaia de rocă vulcanică.

Delta de lavă era considerată extrem de periculoasă datorită faptului că se formase pe mai multe straturi de nisip. De asemenea, vulcanul Kilauea a erupt în mod constant din 1983, iar pe măsură ce lava intra în contact cu apa oceanului degaja aburi de acid clorhidric ce conțin particule vulcanice nocive dacă sunt inhalate în cantități mari.

sursa:sciencealert.com

 

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii