Noutăți

Puterea hârtiei: Oamenii de știință au creat hârtia capabilă să stocheze energie

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință din Suedia au dezvoltat ceea ce ei numesc “Puterea hârtiei” – un material subțire, o hârtie cu o capacitate remarcabilă de a stoca energie. Doar o singură coală de 15 cm în diametru și mai puțin de 0,5 mm ca grosime poate stoca 1 farad de capacitate electrică, la fel ca mulți supercondensatori utilizați astăzi în dispozitivele electrice.

Materialul are nevoie doar de câteva secunde pentru a se încărca. Arată a o ca o hârtie neagră cu o textură plastificată. Cu toate acestea, este foarte ușor de modelat, cercetătorii demonstrând capacitatea noii „hârtii” de a se modela în forme similare artei origami. Foile sunt create prin fragmentarea fibrelor de celuloza cu ajutorul apei, sub presiune, în bucățele de doar 20 nanometri în diametru. Acestea sunt apoi introduse într-o soluție în care exista un polimer conductiv.

“File subțiri care funcționează ca și condensatori există de ceva timp. Însă ceea ce am făcut este de a produce materialul maleabil și în diferite dimensiuni. Putem produce foi groase sau subțiri, depinde de necesități“, a declarat Xavier Crispin, un cercetător de la Laboratorul de Linköping University Electronics.

Conform cercetătorilor, hârtia nu prezintă substanțe chimice periculoase sau metale grele și este rezisten la apă. Singura provocare este în modul de producere a ei la scară industrială.Puterea Hârtiei” ar putea fi ceva care să fie integrat în aparatele noastre electronice.

 

 Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: sciencealart.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii