Noutăți

Proiectul West Ford: Americanii au vrut să construiască un Inel artificial în jurul Pământului, din ace de cupru, în plin război rece

În anii 1960, Statele Unite au efectuat mai multe încercări de a amplasa pe orbita terestră un inel gigantic care să ne înconjoare planeta. Dar, spre deosebire de Saturn, inelul planetei noastre nu era făcut din praf cosmic sau pietre, ci din ace subțiri de cupru – jumătate de miliard, mai exact.

Proiectul se numea West Ford, iar inelul trebuia să fie cea mai mare antenă construită de om vreodată. Scopul acesteia, bineînțeles, fiind în plin război rece, era de a proteja și cripta comunicațiile americanilor de inamicul de la est, Uniunea Sovietică.

Prima încercare de a realiza inelul a fost făcută în octombrie 1961, însă aceasta a fost un eșec. Firele nu au reușit să stea ordonat, și în loc să formeze o imensă rețea în jurul pământului au devenit simple sârmulițe care pluteau haotic în spațiu. A doua încercare a avut mai mult succes, americanii reușind să conecteze circa 120-215 milioane de fire într-o centură pe orbita polară.

project-westford36

În câteva zile, transmisiile de voce se efectuau cu succes între California și Massachusetts. Inițial, datele erau transmise cu o rată de aproximativ 20 de kilobiți pe secundă, permițând o transmisie vocală destul de “inteligibilă”. Însă, deoarece firele au continuat să se disperseze, rata de date a scăzut semnificativ. Patru luni mai târziu, capacitatea transmisiei era de doar 100 de biți pe secundă.

Proiectul a fost criticat încă de la început, inclusiv de astronomii americani care se temeau de faptul că firele de cupru ar putea interfera direct cu observațiile astronomice.

Ideea plasării unei rețele de cupru în ionosfera i-a aparținut lui Walter E. Morrow. Fiecare fir de cupru care o alcătuia avea o lungime de 1,8 cm. Proiectul a fost cu totul dat uitării în 1962 când Telstar, primul satelit modern de comunicații, a fost lansat. Astăzi, potrivit celor de la ESA, mii de ace de cupru încă orbitează deasupra Pământului.

sursa: thecrimson.com

sursa: damninteresting.com

sursa: wired.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii