Noutăți

Proiectul unui „Silicon Valley” românesc: LASER VALLEY – Land of Lights

  •  
  •  
  •  

Stiintasitehnica.com: Fiecare proiect are în spatele său câte o poveste. Poveștile sunt uneori diferite, deoarece ele exprimă emoțiile fiecărui povestitor în parte. Puțină lume cunoaște însă această poveste în întregime. Rândurile următoare sunt dedicate ideii ce poartă acum numele de Laser Valley – Land of Lights. Este ideea unui efort vizionar și a unor acțiuni susținute de a transforma știința și tehnologia în motorul principal al dezvoltării la sud de București și la nord de Dunăre.

Fiecare poveste are nevoie de câțiva vectori puternici de dezvoltare, care să o transforme într-un proiect real. Ei trebuie găsiți, stimulași și susținuți, astfel încât proiectul să producă rezultatele așteptate, pentru a se reflecta cât mai curând în bunăstare. Proiectul Laser Valley va lăsa, așadar, în urmă un teritoriu transformat profund: un loc pentru a trăi, pentru a învăța și pentru a prețui timpul liber petrecut în natură. Pe scurt, este vorba de un mod complet nou de a privi știința și implicațiile ei în viața de zi cu zi.

La început a fost ideea de a construi cel mai puternic laser din lume. În anul 2008, ea s-a transformat în proiectul european Extreme Light infrastructure (ELI). La acea vreme, însă, știința și tehnologia încă nu găsiseră soluții fezabile pentru această provocare. Un an mai târziu, în 2009, a apărut ideea de a construi ELI ca o infrastructură de cercetare distribuită, paneuropeană, cu trei piloni: unul în Cehia (ELI Beamlines), unul în Ungaria (ELI Attosecond Light Pulse Source/ELI-ALPS) și unul în România (ELI Nuclear Physics/ELI-NP).

Amplasat în Măgurele, ELI-NP este cel mai însemnat proiect științific găzduit vreodată de România, un fenomen unic în peisajul științific românesc. El valorifică o istorie științifică și tehnologică recentă a României, istorie ce spune că avem capacitatea de a crea și forța de a inova. Martor pentru această capacitate stă emisiunea filatelică Land of Lights 2016, care poate fi consultată pe pagina web dedicată proiectului: www.landoflights.ro.

Prin unicitatea și prin potențialul său, ELI-NP a inspirat construcția unei viziuni de dezvoltare teritorială inteligentă, care avea să primească în 2015 numele de Laser Valley – Land of Lights. Până atunci, însă, au mai existat câteva momente semnificative. (Citește continuarea aici: Stiintasitehnica.com )


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii