Noutăți

Proiect dezvăluit: avionul capabil să se deplaseze cu 6000 km/h, conceput de către chinezi. Ce rol va îndeplini puternica aeronavă?

  •  
  •  
  •  

Academia Chineză de Științe a proiectat un avion de mare viteză, ce va îndeplini un rol militar, mai precis funcția de bombardier. Aeronava hipersonică va putea străbate distanța dintre Beijing și New York în doar două ore, fiind capabilă să atingă o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Avionul va putea atinge viteza de 6000 km/h având la bord o încărcătură grea, formată din bombe sau rachete, fiind cu mult mai eficient, pe distanțe lungi, decât actualele aeronave subsonice, cu aceeași funcție, existente în dotarea armatei chineze. Aeronava va avea un design al aripilor special conceput pentru a fi diminuat impactul turbulențelor și a fi înlesnită înaintarea.

avionul

Distanța dintre capitala Chinei și New York, de peste 11.000 km, este parcursă de către aeronavele obișnuite, destinate transportului pasagerilor, în circa 14 ore. Bombardierul hipersonic proiectat în China va putea zbura cu o viteză de peste 7 ori mai mare decât aceste avioane clasice!

Avioanele hipersonice de acest fel vor putea fi utilizate pentru a transporta bombe și rachete în vederea atacării unor ținte aflate oriunde în lume. Prin vitezele atinse, ele vor putea efectua atacuri imprevizibile, greu de contracarat, inclusiv atacuri cu armament nuclear. În ultimii 5 ani, China a realizat 7 teste de zbor, cu vehiculul hipersonic DF-ZF, capabil să atingă o viteză maximă de 10 ori mai mare decât cea a sunetului.

La rândul lor, americanii au testat, în urmă cu 7 ani, un aparat de zbor fără pilot, numit HTV-2 și apt, se pare, să atingă formidabila viteză Mach 20, însă, așa cum arată cei de la dailymail.co.uk, vehiculul s-a prăbușit după numai câteva minute.

schema

În prezent, China se străduiește să construiască prima aeronavă hipersonică din lume – un bombardier greu – ce va avea capacitatea de a efectua atacuri cărora nu le-ar putea face față nici măcar cele mai performante sisteme defensive din lume. În luna noiembrie, China a dezvăluit primele imagini ale vehiculului hipersonic DF-ZF (numit de către americani WU-14), pentru care vitezele cuprinse în intervalul Mach 5 – Mach 10 nu sunt deloc ceva ieșit din comun.

Dacă, în urmă cu 40 de ani, participanții cei mai puternici ai competiției pentru supremația în domeniul aparatelor de zbor militare erau SUA și Rusia, în deceniile viitoare „lupta” pentru primul loc se va da, foarte probabil, între China și SUA.

aparat de zbor

aparat de zbor hipersonic

Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org, www.scmp.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii