AIM radionica curs online

Noutăți

Prof. Univ. Dr. Ioan – Aurel Pop, omul care l-a desființat într-o carte pe Lucian Boia, a fost ales ASTĂZI președinte al Academiei Române

ActiveNews.ro: “Rectorul Universității Babeș – Bolyai, Prof. Univ. Dr. Ioan – Aurel Pop a fost ales drept noul președinte al Academiei Române.Acesta a obținut 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat Victor Voicu, cu 56 de voturi. Ioan-Aurel Pop este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat în prezent la al doilea mandat la conducerea instituției de învățământ superior. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013. În 2015, a primit Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.”

Profesorul Ioan Aurel Pop s-a remarcat în ultimii ani și prin intermediului cunoscutului volum „Istoria, adevărul și miturile”, o reacție la cartea lui Lucian Boia despre „miturile” istoriei românești, lucrarea desființând teoriile antiromânești ale lui Lucian Boia.  Nu în ultimul rând, Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”(UBB) din Cluj Napoca, a comentat și afirmațiile făcute de profesorul Lucian Boia în cartea sa „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” (Humanitas, 2014), cum că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea înfăptuită la 1918.

La pagina 81 a cărții apărute anul trecut, Lucian Boia scrie: „Până la urmă, doreau sau nu unirea cu România? Să zicem că da, dar nu mai mult decât își doreau rămânerea în interiorul unei monarhii habsburgice reformate. Unirea cu România aparținea unei istorii virtuale, unui viitor posibil, dar încă nelămurit. În plan concret, mișcarea națională a românilor din Transilvania nu a acționat în sensul unirii cu România, ci strict, mai întâi, în vederea restaurării autonomiei Transilvaniei, apoi a obținerii deplinei egalități de drepturi în interiorul Ungariei”.

„Ideea năstrușnică despre faptul că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea a fost reiterată recent numai de istoricul bucureștean Lucian Boia, care confundă intenționat partea cu întregul, transformă minoritatea în majoritate și face din anumite voci izolate opinie publică”, a spus Ioan Aurel Pop într-un interviu din Adevărul.

Academicianul susține că Lucian Boia falsifică istoria, din dorința de câștig facil. „Îi reproșez faptul că din dorința de câștig facil, de simpatie din partea unui public neavizat, el falsifică istoria, datele istorice. Pleacă de la niște argumente care sunt în inferioritate, ca număr, nu pot demonstra voința majorității, cu alte cuvinte, culege argumente pro domo. Iar în istorie poți să găsești argumente pentru orice idee, însă dacă generalizezi falsifici prin metodă proastă. Metodele istoricului sunt verificate, ele trebuie aplicate. El a și declarat că nu aplică metodele istorice pentru că ar fi depășite”, declară rectorul clujean.

Mai mult, Lucian Boia este acuzat de incompetență.„Nu știe să citească un document în latină, slavonă, greacă. Toată expertiza lui istorică vine din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Nu e un istoric al timpurilor de demult, preia de la unii și de la alții”, conchide Pop. Citeste articolul integral aici: ActiveNews

Ioan Aurel Pop despre Dacia și Ștefan cel Mare:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Prof. Univ. Dr. Ioan – Aurel Pop, omul care l-a desființat într-o carte pe Lucian Boia, a fost ales ASTĂZI președinte al Academiei Române

 1. In primul rand si cel mai important, e ca un adevarat roman, un ardelean a fost ales noul președinte al Academiei Românesi .
  Cei ce stiu istorie stiu cat de mult si ce perioada indelungata au suferit ardelenii.

  Totusi,aud de la ardeleni ce rai sunt bucurestenii, miticii.
  Pai sa analizam.
  Nu zic ca bucurestenii nu au uscaturi dar marea, marea majoritate au venit din alte parti, multi straini. Dupa ’90 majoritatea functiilor cheie in stat au fost ocupate de ardeleni si vedem unde suntem.
  Sa-l luam pe Boia ‘la analizat’.
  Din Wikipedia desi si aceasta e masluita.
  “Lucian Boia s-a născut în 1944 la București, dar familia s-a mutat imediat la Câmpulung Muscel, datorită bombardamentelor americane asupra Capitalei. După mamă, Lucian Boia se trage dintr-o familie de italieni, … Tatăl său, Aurel Boia, care se trăgea dintr-o familie de mocani din Mărginimea Sibiului ”
  Deci nicidecum bucurestean, asa ca dragi ardeleni pastrati-va scursurile.
  Asa cum ar trebui sa va ”mandriti’ si cu alti sibieni ca Boia: Fanaticul religios de la Cotroceni (cel ce ca primar din aprox. 1800 de cereri de retrocedari a onorat aprox. 180 si toate nemtilor , nici macar una romanilor, cel ce ii pute personalitatea lui Avram Iancu), cu Dan Tapalaga (noul Brucan), Codruta Kovesi ( cea care condamna numai romanii, romanii ce au acces numai la 10% din avutia tarii, cealalta parte de 90% e furata de straini, si cum Codruta are ‘protocol’ cu ambasadele si nu se atinge de straini)

 2. Viorel esti doar un mic dezinformator, esti constient ca toti cei pe care i-ai numit nu sunt nicidecum romani (doar ca te-ai nascut aici nu te face roman) Kovesi ,Tapalaga,Boia ,Iohanis ,Brucan ,Petre Roman , Ludovic Orban ….. si multi alti daca ii cauti bine la gene ai sa realizezi ca sunt doar niste mici ” Marxisti ” .;)

  • Si subiectul atins care era? ca Boia e bucurestean. si nu e.
   Asta confirmi si tu, multumesc. Deci nicicio dezinformare.
   Fi mai atent altadata.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii