Produsele lactate au modificat forma craniului uman…

Apariția agriculturii, în special a produselor lactate, a avut un efect mic, dar semnificativ asupra formei craniilor umane, potrivit unui studiu recent publicat de antropologii de la UC Davis. Strămoșii noștri îndepărtați, care erau obișnuiți să vâneze, depuneau un efort mult mai mare în procesul de mestecare a mâncării decât a oamenii care au trăit după dezvoltarea agriculturii, care consumau o dietă mult mai moale. Deși studiile anterioare au legat forma craniului de agricultură și alimente mai moi, s-a dovedit dificilă determinarea gradului acestor schimbări la scară globală.
Studentul absolvent David Katz, împreună cu profesorul Tim Weaver și statisticianul Mark Grote, au folosit o colecție mondială de 559 cranii și 534 maxilare (oase craniene) de la mai mult de două duzini de populații preindustriale pentru a studia influența dietei asupra formei și a mărimii craniului uman în timpul tranziției spre agricultură.
Aceștia au descoperit modificări modeste în morfologia craniului pentru grupurile care consumau cereale, în schimb cele mai mari schimbări au fost observate la grupurile care consumau produse lactate, sugerând că efectul agriculturii asupra morfologiei craniului a fost cel mai mare în populațiile care au consumat cele mai moi alimente (brânză, smântână etc).
„Diferențele principale dintre craniile culegătorilor și ale fermierilor apar acolo unde ne așteptam și se schimbă exact cum credeam, având în vedere că agricultorii aveau de mestecat mai puțin”, spune Katz, cercetător post-doctoral la Universitatea Calgary.
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170824141158.htm
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu