Noutăți

Principatul Sealand, sau cum să îți faci propria ta țară. Istoria controversată a celui mai mic “stat” din lume

  •  
  •  
  •  

Principatul Sealand este un microstat nerecunoscut oficial, situat pe un fort abandonat din timpul celui de-al doilea război mondial, în Marea Nordului, la 10 km de coasta Regatului Unit. Sealand este ocupat Paddy Roy Bates, care se consideră a fi “Prințul Roy din Sealand”și de familia acestuia. Sealand numără în total cinci locuitori, iar aria sa este de doar 550 de metri pătrați. Statul nu este recunosc oficial, în prezent existând mai multe dispute în justiție cu privire la suveranitatea și legitimitatea acestui teritoriu!!!

În 1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, Marea Britanie a construit câteva forturi navale numite Maunsell Sea Forts pentru a monitoriza și raporta avioanele germane care ar fi putut atinge coasta insulei. La momentul construcției, forturile se aflau în apele internaționale. După ce au fost abandonate de Royal Navy în 1956, aceste mici insule artificiale din marea liberă au fost ocupată de mai mulți foști marinari printre care și Paddy Roy Bates.

Spre deosebire de ceilalți chiriași ilegali ai forturilor, Roy Bates, la sfatul avocatului său, a declarat că fosta bază este un stat suveran și independent și la numit Principatul Sealand. Acesta a proiectat și a ridicat un steag nou, a elaborat o constituție pentru Sealand, un imn național și chiar o monedă proprie. “Sealand Dollar” are o valoare egală cu cea a dolarului american.

Principality-of-Sealand-99 principality-of-sealand-114 flag-seal[4]

La scurt timp după ce a declarat Sealand drept stat suveran, a început să emită timbre poștale folosite pentru a transporta poștă între fort și Bruxelles, Belgia. Singura economie din Sealand este cea de vânzare a titlurilor nobiliare. Oricine își poate achiziționa titlul de lord, conte sau Baron de Sealand pentru modica sumă de 29,99 lire sterline.

Din anul 2010, Sealand a fost scos spre vânzare la prețul de 906 milioane dolari, însă nu și-a găsit niciun cumpărător până în ziua de astăzi. Cei mai mulți doritori susțin că nu pot plăti acești bani până când guvernul din Sealand nu își rezolvă disputele privind legitimitatea cu autoritățile britanice.

Cunoscutul site de conținut piratat, The Pirate Bay, a încercat să cumpere Sealand cu intenția de a adăposti aici serverele personale astfel încât să poată funcționa într-o regiune aflată în afara jurisdicției vreunei țări, însă tranzacția nu s-a concretizat.

Principality-of-Sealand-76 principality-of-sealand-29

principality-of-sealand-02

sursa: www.damninteresting.com/the-history-of-sealand/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii