AIM radionica curs online

Noutăți

Primul tunel din lume pentru… vapoare va fi construit în Norvegia. Când va fi gata, vapoarele vor circula pe sub pământ, pentru prima oară în istoria navigației maritime!

Norvegia a anunțat, oficial, că va construi primul tunel pentru vapoare de pe mapamond. Tunelul va avea o lungime de 1,7 kilometri și va traversa, prin subteran, o peninsulă stâncoasă din nord-vestul țării. Este vorba despre peninsula Stad.

Tunelul naval Stad va costa 312 milioane de dolari și, după ce va fi gata, va putea fi străbătut de către vase mari și mici. Rolul tunelului este de a scurta drumul și de a înlesni evitarea apelor periculoase, imprevizibile, ale mării Stadhavet, unde furtunile sunt extrem de dure.

c

Potrivit Science Alert, tunelul care va traversa peninsula Stad prin subteran va avea o înălțime amețitoare, de aproape 50 de metri și va fi lat de 36 de metri. Activitățile de construire vor demara în 2019 și ar putea dura 4 ani până când vapoarele se vor putea deplasa pe sub pământ, pentru prima dată în istoria navigației.

Echipele de muncitori care vor aduce la realitate ambițiosul proiect vor avea de luptat, cel mai mult, cu stânca dură pe care trebuie s-o disloce. Practic, pentru ca tunelul să existe, trebuie mărunțite și extrase 3 milioane de metri cubi de rocă dură. Adică 8.000.000 de tone de stâncă!

b

De ce nu s-a optat, pur și simplu, pentru un canal, în loc de un tunel? Din cauza reliefului. Peninsula Stad se ridică la mai mult de 330 de metri deasupra nivelului mării, așa că e mai convenabilă varianta tunelului, caz în care trebuie excavată o cantitate mai redusă de rocă.

Tunelul va fi traversat, în medie, de către 100 de vase de transport marfă și pasageri, în fiecare zi!

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii