Noutăți

Primul roman scris de o inteligență artificială, apreciat în cadrul unui festival literar din Japonia

Un roman scris de o inteligență artificială a fost finalist în cadrul festivalul literar Hoshi Shinichi din japonia. Softul capabil de a scrie în mod autonom cărți a fost dezvoltat de către Universitatea Future Hakodate din Japonia, iar la baza scriptului au fost introduse mii de cuvinte și expresii, pe care programul știe să le potrivească în așa fel încât să creeze o poveste. Până în prezent, AI-ul a scris patru cărți, însă doar una a fost acceptată în concursul mai sus amintit. De notat este și faptul că membrii juriului Hoshi Shinichi nu au știut că lucrarea este compoziția unui soft de calculator, ei având de selectat pentru finală dintre cele aproximativ 1450 de opere literare înscrise la începutul concursului.

Romanul programului de calculator se numește The Day A Computer Writes A Novel, sau Konpyuta ga shosetsu aviz Kaku hi în japoneză. Textul romanului a fost scris în întregime de către AI. Echipa profesorului de informatică Hishoshi Matsubara, cel care a creat programul, nu a făcut decât să introducă în sistem cuvinte și fraze, pe care ulterior software-ul le-a aranjat creând un fir epic.

„Am fost plăcut surprins de opera creată de program, deoarece a fost un roman bine structurat. Dar au existat anumite probleme care l-au făcut să nu câștige marele premiu, una dintre acestea constă în descrierea personajelor, care este destul de subțire”, a declarat Satoshi Hase, romancier de science fiction și jurat în cadrul concursului Hoshi Shinichi.

Realizarea japonezilor este un lucru fără precedent, cele mai recente software similare create de Microsoft pot doar să interacționeze cu utilizatorii rețelelor sociale prin creare de fraze scurte, fără alte „îndeletniciri”. Inteligență artificială continuă să fie un subiect extrem de delicat în care companii precum Facebook, Google și Apple par a porni o cursă fără un sfârșit clar în crearea de astfel de tehnologii cu inteligență proprie.

sursa: inquisitr.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii