Noutăți

Primul roman din istorie a fost scris în Japonia

Multe sunt operele care au fost declarate ca fiind primele romane din istoria literaturii. Întâietatea uneia sau a alteia dintre acestea depinde însă de ceea ce considerăm ca fiind roman.

Unii sunt de părere că Epopeea lui Ghilgameş se încadrează în această specie, alţii însă refuză să se întoarcă atât de departe în timp.

În Europa, pentru titlui de cel dintâi roman concurează Le morte d’Arthur a lui sir Thomas Mallory, apărută în 1470, dar şi Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha a lui Miguel Cervantes.

Dacă însă aruncăm o privire la literatura unor ţări mai îndepărtate, precum Japonia, vom găsi o carte care se încadrează în canoanele speciei romanului şi este mai veche decât istoria cavalerilor mesei rotunde.

Cartea intitulată Iubirile lui Genji îi aparţine scriitoarei Murasaki (cel mai probabil un pseudonim) şi a apărut cândva în secolul al XI-lea. Genji, un fiu al împăratului căruia i se refuză recunoaşterea calităţii de prinţ, este nevoit să se plaseze ca un umil funcţionar public pentru a-şi câştiga existenţa.

Viaţa lui este îngreunată de faptul că se îndrăgosteşte de propria lui mamă vitregă şi, după o căsnicie nu prea izbutită, încearcă să-şi găsească alinarea în relaţii pasagere.

Secolul al XI-lea este considerat epoca de aur a Japoniei. Este perioada în care Ţara Soarelui-Răsare a scăpat de influenţa Chinei şi şi-a dezvoltat propriul său sistem de scriere.

Scrierea cu caractere chinezeşti le era rezervată doar bărbaţilor de rang înalt. Aşadar Murasaki, fiică a unui nobil mărunt, şi-a consemnat opera în 54 de părţi în noua caligrafie.

Citește mai mult: Radio Cluj


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii