Noutăți

Primul român care câștigă Concursul Ceaikovski din Moscova.

Câștigătorii Concursului Internațional Ceaikovski XV au fost anunțati în cadrul unei ceremonii strălucitoare la Ceaikovski Concert Hall din Moscova. Competiția are loc la fiecare patru ani. Ediția din 2015 a avut loc la Moscova (pentru violoniști și pianiști) și la Sankt Petersburg (pentru violonceliști și cântăreți). Întreaga competiție din acest an, a fost transmisă în direct prin Medici TV la Tch15.medici.tv.

Concursul Ceaikovski este una dintre cele mai dure competiții de muzică clasică din lume, atât prin repertoriul extrem de solicitant pentru solist, cât și prin presiunea asupra concurenților provocată de o expunere mediatică mare atât în Rusia, cât și în presa internațională. “Astăzi se pare că se cere mai degrabă un solist de tip super-erou, cineva care să poată cânta tehnic perfect și în același timp cu profunzimea unui bătrân filozof”, scria unul dintre membrii juriului competiției, violoncelistul Lynn Harrell.

0_big_1435771508
După o selecție preliminară, în competiția internațională Ceaikovski intră 25 de instrumentiști până în vârsta de 30 de ani, la categoriile cu corzi (vioară și violoncel) și 30 de pianiști, care sunt invitați la audiții la Moscova și St. Petersburg. După două runde sunt aleși șase finaliști. În prima rundă, concurenții trebuie să susțină un recital de cel puțin 40 de minute în al cărui repertoriu, în acest an, au fost lucrări de Bach, Ceaikovski și Piatti. Runda a doua include obligatoriu o sonată de Beethoven, Schubert sau Brahms și un concert de Haydn. În runda finală, cei șase concurenți rămași cântă Ceaikovski și un concert la alegere. Juriul este format din artiști prestigioși din întreaga lume.

Andrei Ioniță, violoncelistul român de doar 21 de ani, a câștigat medalia de aur. El este primul român care câștigă această competiție. Directorul concursului a fost Valery Gergiev, dirijorul principal al London Symphony Orchestra.

IonitaCello21
Andrei Ionuț Ioniță a absolvit Colegiul Național Sf. Sava din București și a studiat la Universitatea de Arte din Berlin. Mai are în palmares câteva premii, dar niciunul atât de important precum cel obținut în aceasta săptămână. În 2014 s-a clasat al doilea în Concursul Internațional de Muzică ARD. A cântat la Opera din Berlin, la Petit Palais din Paris și urmează să debuteze cu Deutsches Symphonie-Orchester la Berlin. Andrei Ioniță cântă pe un violoncel din 1671, fabricat de Giovanni Battista Rogeri, donat de German Foundation for Musical Life.

Surse: thestrad.com, tchaikovskycompetition.com, hotnews.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Primul român care câștigă Concursul Ceaikovski din Moscova.

  1. Si Mihaela Martin tot romanca e, si-a fost laureata la multe concursuri internationale, incluzand Concursul Ceaikoski de la Moscova din 1978. 😉 https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihaela_Martin

  2. Virgil Telea // 6 iulie 2015 at 14:39 // Răspunde

    Are mai putina importanta , ca este primul sau al doilea . Este importnt, ca este roman , si da , cu asemenea compatrioti ,ne putem si trebuie sa ne mandrim. Cinste lor si marita rspectul nostru al tuturor. Este bine cand se dovedeste ca printre romani sunt si oameni de valoare ,indiferent de domeniu de activitate ,si nu doar hoti,spagari si borfasi .

  3. Sa nu uitam de Stefan Ruha.

  4. Wishwell Clara // 14 septembrie 2015 at 13:40 // Răspunde

    Felicitari si bafta in continuare! 😉

  5. Sa ne bucuram ca – macar cultura – nu are granite. Cultura uneste. Cultura recunoaste valorile. ANDREI IONITA ,iti multumim ca nu ne este rusine ca suntem romani.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii