Noutăți

Primul produs de consum făcut la Cernobîl este un sortiment de… vodcă!

Oamenii de știință englezi și ucraineni au reușit să producă prima sticlă de vodcă făcută din secară cultivată experimental în zona de excludere Cernobîl. Băutura se numește „Atomik” și este realizată exclusiv de o echipă de cercetători care a lucrat ani de zile în zona respectivă, unde a studiat capacitatea de regenerare a mediul înconjurător după dezastrul nuclear din 1986 , informează BBC.

„Este singura astfel de sticlă de vodcă din lume. Tremur tot când o ating”, declară profesorul Jim Smith, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.

Chiar și apa folosită la fabricarea acestei băuturi artizanale este luată din zona Cernobîl. „Dar este la fel de puțin radioactivă ca orice altă votcă din lumea asta”, dă asigurări omul de știință britanic.

Băutura a fost testată inclusiv în laboratoarele de analiză a radioactivității ale Universității Southampton. „Nu au găsit nimic – totul era sub limita detectoarelor”, spune Smith.

Chiar dacă vorbim de o cantitate simbolică, vodca „Atomik” este primul produs de „larg consum” realizat integral în zona abandonată situată în proximitatea fostei uzine nucleare de la Cernobîl.

Citește mai mult: DIGI 24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii